Održana 1. redovna sjednica Skupštine SBK

U petak, 21.12.2018.godine, održana je 1.redovna sjednica Skupštine Srednjobosankog kantona, na kojoj su se razmatrali finansijski planovi za 2019.godinu kantonalnog Zavoda za zdravstveno osiguranje, Agencije za privatizaciju, Direkcije za ceste i Službe za zapošljavanje, ali je daleko najviše pažnje izazvalo usvajanje Budžeta Srednjobosanskog kantona za 2019.godinu, u ukupnom iznosu od preko 236 miliona KM.

Predstavnici sindikata uposlenih u javnoj upravi, policiji, pravosuđu i osnovnom i srednjem obrazovanju, čije plate i primanja se finansiraju iz budžeta, prisustvovali su sjednici tražeći povećanje osnove za isplatu plata od 4%, čime bi se donekle popravio položaj ovih grupa uposlenika u odnosu na njihove kolege iz drugih kantona, koji imaju znatno viša primanja. I pored podrške većine zastupnika, a nakon obrazloženja Ministra finansija i Premijera Kantona kako bi ovo povećanje u sadašnjem trenutku uveliko opteretilo normalno funkcionisanje svih institucija, nađen je kompromis između predstavnika sindikata i Vlade da se osnovica poveća za 2%, a da se o daljnjim eventulanim povećanjima razgovara nakon maja 2019.godine, kada će biti puno jasnija slika punjenja budžeta i mogućnosti rasta plata.

Ono na šta su zastupnici SDP BiH posebno skrenuli pažnju, i radi čega nisu mogli podržati usvajanje ovakvog budžeta, je činjenica da se u potpunosti radi o potrošačkom budžetu, a nikako razvojnom budžetu. „Zastupnici SDP BiH su tražili da se najmanje 3 miliona KM planira za ulaganje i razvoj poljoprivrede, što nije ispoštovano“ – istakao je Senad Selimović, kao i niz drugih primjera „štednje“ na razvojnim programima, čime će dugoročno doći i do stagnacije rasta budžeta, a da ne govorimo i o tome da će rast plata budžetskih korisnika biti nemoguć. Budžet je na kraju usvojen glasovima SDA i stranaka okupljenih oko HDZ BiH.

Veliku pažnju privukla je i inicijativa zastupnice SDP BiH, Željke Bošnjak, koju je uputila prema Zavodu za zdravstveno osiguranje i Ministarstvu zdravstva i socijalne politike SBK/KSB, kojom je tražila da se zdravstvenih markica oslobode i svi penzioneri s primanjima nižim od zagarantovane penzije u Federaciji BiH od 450,00 KM. „Prihvatanjem ove inicijative budžet fonda ne bi bio posebno opterećen, a ljudima s minimalnim primanjima,ovih 29,00 KM u januaru bi puno značilo. Na ovaj način bi pokazali da se zaista brinemo za naše građane.“ – završila je Željka Bošnjak. Zastupnici se nisu o ovom prijedlogu očitovali, ali je dogovoreno da se isti pripremi za neku od narednih sjednica, kako bi mogao proći svu zakonsku proceduru.

SDP BiH i dalje nastavlja biti na strani svih građana Bosne i Hercegovine, i podržavati sve prijedloge i inicijative, koji vode napretku ove zemlje i njenih građana, bez obzira na dnevno-politička dešavanja i pritiske.

 

ODNOSI S JAVNOŠĆU KO SDP BiH SBK/KSB

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.