Sarajevo

Održan seminar na temu ''Mogućnosti unapređenja trgovinske saradnje i izvoza Bosne i Hercegovine na tržište zemalja EFTA-e''

Povodom stupanja na snagu Sporazuma o slobodnoj trgovini između Bosne i Hercegovine i zemalja Evropskog udruženja slobodne trgovine (EFTA) od 01. januara 2015. godine, održan je seminar

Slika

Povodom stupanja na snagu Sporazuma o slobodnoj trgovini između Bosne i Hercegovine i zemalja Evropskog udruženja slobodne trgovine (EFTA) od 01. januara 2015. godine, održan je seminar na temu ”Mogućnosti unapređenja trgovinske saradnje i izvoza Bosne i Hercegovine na tržište zemalja EFTA-e”, koji je organizovan od strane Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Sekretarijata Evropskog udruženja slobodne trgovine, uz učešće eksperata EFTA Sekretarijata i zemalja članica ove asocijacije i Vanjskotrgovinske komore BiH. Seminar je otvorila gđa Ermina Salkičević-Dizdarević, zamjenica ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine. Pored gđe Salkičević-Dizdarević prisutnima se obratio i ambasador Švajcarske konfederacije NJ.E. Heinrich Maurer i potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH g. Ahmet Egrlić.

Cilj seminara je upoznavanje predstavnika poslovne zajednice u Bosni i Hercegovini sa osnovnim odredbama Sporazuma i mogućnostima unapređenja trgovinske razmjene i izvoza na osnovama istog, kao i sa praktičnim pitanjima vezanim za primjenu tehničkih propisa i standarda, odnosno sanitarnih i fito-sanitarnih mjera od strane zemalja EFTA-e. Sporazum o slobodnoj trgovini podrazumijeva punu liberalizaciju tržišta u oblasti industrijskih proizvoda, značajan stepen liberalizacije u trgovini prerađenim poljoprivrednim proizvodima, dok su u oblasti baznih poljoprivrednih proizvoda zaključeni bilateralni sporazumi sa pojedinačnim članicama EFTA-e, uz vrlo ograničen stepen liberalizacije.

„Za Bosnu i Hercegovinu, kao zemlju u tranziciji, posebno je značajno što je u pregovorima obezbijeđena asimentrija u liberalizaciji, što znači otvaranje tržišta EFTA zemalja za robe porijeklom iz Bosne i Hercegovine stupanjem na snagu Sporazuma, dok je liberalizacija s naše strane dogovorena u prelaznom periodu, zaključno sa 01 januarom 2017. godine“, naglasila je zamjenica ministar gđa Salkičević-Dizdarević.

Ona je istakla da: „S tim u vezi, očekivanja Bosne i Hercegovine od stupanja na snagu Sporazuma idu u pravcu unapređenja trgovinske razmjene, posebno na strani izvoza, uz puno korištenje povoljnijeg pristupa tržištu EFTA zemalja, ugovorene asimetrije u liberalizaciji, kao i već postojećih komparativnih prednosti naše privrede koji se ogledaju u raspolaganju sa značajnim prirodnim resursima, te nižem troškovima inputa u proizvodnju u poređenju sa EFTA zemljama“. 

Ambasador Mauerer ocijenio je da je stupanje na snagu  Sporazuma došlo u pravo vrijeme, u momentu kada proces bosanskohercegovačke integracije u EU ulazi u novu fazu. S tim u vezi ambasador je izrazio nadu da će nova EU inicijativa i implementacija Sporazuma za rast i zapošljavanje, kao jedne od centralnih tački ovog procesa, biti uspješna. Izrazio je nadu da će fokus na ekonomskim i socijalnim mjerama dovesti do konkretnih rezultata.

Za razliku od ranijih sporazuma koje je Bosna i Hercegovina imala sa zemljama u regionu i koji su imali negativnih implikacija na privredu u Bosne i Hercegovine ovaj sporazum ni na koji način ne može štetiti privredi Bosne i Hercegovine, rekao je potpredsjednik VTK BiH g. Ahmet Egrlić.

Zamjenica Salkičević-Dizdarević na kraju obraćanja pozvala je na puni angažman institucije na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini u narednom periodu, prije svega u pravcu usaglašavanja  domaćeg zakonodavstva i prakse sa zahtjevima koje pred Bosnu i Hercegovinu postavljaju pomenuti integracioni procesi, a time i ispunjavanja uslova neophodnih za izvoz robe na tržište svih evropskih zemalja. 

Ona je istakla da dugoročno ovaj Sporazum predstavlja jednu od značajnih faza u procesu pune integracija Bosne i Hercegovine u tzv „Evropski ekonomski prostor“, zasnovan na slobodi kretanja ljudi, robe, usluga i kapitala.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.