Održan prvi modul Političke škole Foruma mladih SDP BiH Sarajevo

Prvi trodnevni modul Političke škole u organizaciji Foruma mladih SDP BiH Sarajevo, u saradnji sa Fondacijom Friedrich Ebert i Forumom lijeve inicijative, na kojem su učešće uzeli mladi lijeve orijentacije iz cijele BiH, je uspješno završen. Političku školu su otvorili Nermin Nikšić, predsjednik SDP BiH, Nermin Kujović, naučni saradnik u Fondaciji Friedrich Ebert i Adnan Sobo, predsjednik Foruma mladih SDP BiH Sarajevo, koji su naglasili značaj realizacije programa Političke škole za mlade koji prvi put ulaze u politiku.

Prisutne je pozdravio i predsjednik Foruma mladih SDP BiH Damir Filipović, koji je istakao važnost da se mladi ujedine. Samo ujedinjeni mladi mogu ovu državu učiniti boljom.

Prvi dan modula, učesnice i učesnici su imali priliku slušati predavanja o pojmu vlasti, moći i ulozi političkih stranaka. Predavanje je održao Adis Arapović, Centar civilnih inicijativa, dok je na kraju prvog radnog dana održana i radionica sa tematikom ključnih političkih pitanja „za“ i „protiv“ sa stajališta lijevog i desnog političkog bloka, kojeg je održao Malik Garibija, predstavnik Foruma lijeve inicijative.

Asistent na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu Midhat Izmirlija je održao predavanje drugog dan modula na temu političkog sistema BiH, dok je direktor Foruma lijeve inicijative Miroslav Živanović, mlade učesnike i učesnice upoznao s pojmom javnih politika i pisanju istih.

Trećeg dana prvog modula interaktivno predavanje su održali Adis Arapović, Centar civilnih inicijativa i Damir Mašić, politički direktor SDP BiH, na temu uloge nevladinih organizacija u društvu.

Na kraju prvog modula Irfan Čengić, generalni sekretar SDP BiH i vijećnik u OV Stari Grad, upoznao je učesnike i učesnice o značaju lokalne zajednice i mogućnosti konkretnih politika.

Drugi modul političke škole se nastavlja 15. aprila.