Saša Magazinović

Određeni amandmani na Ustav BiH mogli bi dobiti podršku

Cilj amandmana jeste uklanjanje diskriminacije nacionalnih manjina prilikom izbora članova Predsjedništva i delegata u Domu naroda BiH

Slika

Amandmani na ustav BiH u vezi s provođenjem odluke Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić – Finci" pojedinačna su mišljenja stranaka, a ne dogovor. Ipak, postoje i oni oko kojih bi se mogao postići dogovor, stoga očekujem da uložimo mnogo napora kako bismo imali dvije trećine glasova za usvajanje pojedinih amandmana.

Ovo je za Vijesti.ba potvrdio član Predsjedništva SDP BiH i predsjednik Kluba ove stranke u Zastupničkom domu Parlamenta BiH Saša Magazinović, govoreći o očekivanjima uoči sutrašnje zajedničke sjednice oba doma Parlamenta BiH na čijem su dnevnom redu prijedlozi amandmana na Ustav BiH u vezi sa provođenjem presude "Sejdić-Finci".

Amandmane kojima se otklanja diskriminacija u izboru Doma naroda i Predsjedništva BiH krajem avgusta 2012. godine u parlamentarnu proceduru uputili su zastupnici i delegati HDZ-a BiH i HDZ-a 1990, zastupnik SNSD-a Milorad Živković i delegat iz SDS-a Ognjen Tadić, te zastupnik SDA Amir Sarajlić i delegati ove stranke u Domu naroda.

Cilj amandmana jeste uklanjanje diskriminacije nacionalnih manjina prilikom izbora članova Predsjedništva i delegata u Domu naroda BiH.

"U parlamentarnoj proceduri postoje amandmani koji na najjednostavniji način rješavaju pitanje presude ‘Sejdić – Finci’ ukidanjem etničke odrednice kod izbora članova Predsjedništva BiH. Dakle, biraju se dva člana iz Federacije, jedan iz RS bez etničke odrednice. Ukoliko bude postojala volja drugih stranaka, za SDP BiH to nije problem. Ista stvar je i sa izborom delegata u Dom naroda Parlamenta BiH, gdje bi bilo zagarantovano da i ostali imaju svoja mjesta", rekao je Magazinović.

Smatra da su jednostavna rješenja prihvatljiva za SDP, no ukazuje da treba biti na oprezu.

"Ustav se mijenja dvotrećinskom većinom glasova. Sada je potreban mnogo veći broj zastupnika koji će podržati usvajanje amandmana", poručio je Magazinović.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.