Odobrili smo više od 120 zaposlenja, od toga više od 60 ljekara u domovima zdravlja

Žalbe građana na lošu organizaciju u domovima zdravlja pristižu svakodnevno, a iz Kantonalnog ministarstva zdravstva istakli su da su sve potrebne resurse omogućili domovima zdravlja.

Haris Vranić, ministar zdravstva, za „Dnevni avaz“ istakao je da direktori moraju preuzeti odgovornost za ono što rade, jer su se sami kandidirali za tu funkciju.

– Ministarstvo je odobrilo više od 120 zaposlenja, od toga više od 60 ljekara, tu su i materijalna sredstva, poput renoviranja zgrada, kupovine automobila – istakao je Vranić.

Bolja organizacija

Dodaje da se treba posvetiti boljoj organizaciji posla, ali i ispitati efikasnost i isplativost pojedinih ambulanti.

– Ako smo u ovom sistemu naslijedili ambulante koje su otvorene da bi pojedini načelnici dobili izbore, te ako se ustanovi da takve ambulante nisu efikasne i isplative, da imaju malo pacijenata, onda treba izaći u javnosti i reći to – istakao je Vranić.

Kanton i Ministarstvo će pružiti sve resurse, a Vranić je mišljenja da se samo treba bolje organizirati.

– Mi smo inicirali i otvaranje Centra za rani rast i razvoj djece te smo dali odobrenje da se odmah zaposli osam ljekara, radnika, tehničara i slično. Još nije raspisan konkurs, zatim smo odobrili u prvom aktu zaposlenje više od 20 ljekara i još nije raspisan konkurs. Zaista ne znam dinamiku rada domova zdravlja, to određuje direktor – naveo je Vranić.

Uloženo mnogo

Ministar ističe i to da je u protekle dvije godine, tačnije 2021. i 2022., uloženo mnogo, od rekonstrukcije objekata, do kupovine opreme i vozila. Ministarstvo je pomoglo i dalo sve resurse potrebne za rad. Budžet za sve zdravstvene ustanove u 2021. godini iznosio je 4 miliona i 728 hiljada maraka, dok je u 2022. godini bio 7 miliona 369 hiljada maraka – kazao je Vranić.

Dodao je i to da je Ministarstvo osiguralo sva sredstva za nabavku čitavog hladnog lanca u Domu zdravlja, što znači frižidere, automobile i opremu čitave sobe za hladni lanac.

Kadrovski problem

– Činjenica je da direktori moraju dati svoj maksimum, ali i oni su podložni nekim lokalnim politikama. Posljednje odobrenje došlo je za konkurs, ali zakonska procedura je takva da, kada stigne odobrenje od Vlade, čeka se supervizor 15 dana, zatim se formira komisija za ispit. Dom zdravlja je specifičan, ljekari budu najviše do tri godine, dobiju specijalizaciju i idu dalje. Problem je i to što se nije pravio dobar raspored kadra, jer se ne može dobiti ljekar za mjesec ili dva, dok specijalizacija traje četiri godine – kazao je Abel Baltić, generalni direktor JU Dom zdravlja KS, za „Dnevni avaz“.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.