Kurteš

Odobravanje seta antikoruptivnih zakonskih propisa polazna osnova za efikasniju borbu protiv kriminala i korupcije

Jučer je učinjen ključni prvi korak i optimistično gledam na daljnji razvoj događaja kad je u pitanju konačno donošenje i primjena ove legislative

Slika

Federalni ministar unutrašnjih poslova Predrag Kurteš izjavio je za Agenciju Fena da je jučerašnje odobravanje seta antikoruptivnih zakonskih propisa u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta polazna osnova za "značajno efikasniju borbu protiv svih vidova kriminala, posebno organiziranog, kao i protiv koruptivnog ponašanja".

Predstoji još dosta posla, naglašava ministar, jer zakone mora odobriti i Dom naroda da bi stupili na snagu, a potom ih valja efikasno primijeniti.

– Jučer je učinjen ključni prvi korak i optimistično gledam na daljnji razvoj događaja kad je u pitanju konačno donošenje i primjena ove legislative – izjavio je Kurteš.

Premijer Nermin Nikšić jučer je u Federalnom parlamentu, nakon što je Predstavnički dom većinom glasova podržao antikoruptivne zakone, rekao novinarima da je to bio "dan kada se počinje pisati historija borbe protiv korupcije".

Naveo je da slijedi drugi korak – izjašnjavanje Doma naroda, a potom treći, najteži – uspostavljanje institucija predviđenih  zakonima.

U setu antikoruptivnih zakona koje je Parlamentu Federacije predložila Nikšićeva vlada su zakoni o sprečavanju korupcije i organiziranog kriminala u Federaciji, zatim o oduzimanju imovine od onih koji su je stekli nezakonito, krivičnim djelom, kao i odgovarajuće izmjene sadašnjeg krivičnog zakonodavstva, Zakona o sudovima te novi zakon o prekršajima.

Jedna od institucija koja treba da zaživi primjenom zakona je agencija za upravljanjem imovinom koja se oduzima počinitelju krivičnog djela, ali isključivo kad sud utvrdi da je ta imovina stečena nelegalno.

Premijer FBiH Nikšić je naglasio da od pripremljene legislative ne treba da strepe ljudi što su imovinu stekli čestitim radom već oni koji su se bogatili nelegalno.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.