Press konferencija

Odluke ZAVNOBiH – garant BiH

Kantonalna organizacija SDP BiH Tuzla, povodom 25. Novembra Dana državnosti BiH, danas je održala svečanu press konferenciju. Konferenciji su prisustvovali poslanici Kluba SDP BiH u Skupštini Tuzlanskog kantona i članovi Predsjedništva Kantonalne organizacije SDP BiH Tuzla.

O istorijskom značaju prvog zasjedanja ZAVNOBIH-a govorio je mr. sci. Enver Bijedić, predsjednik KO SDP BiH Tuzla i poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH, čije izlaganje u cjelosti prenosimo:

„Danas, 72 godine nakon istorijskog Prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a, obilježavanje 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine znači promovisanje i afirmaciju kulture sjećanja i svijesti o ovom, za sadašnjost i budućnost naše zemlje najvažnijem državnom prazniku. To je i podsjećanje na istorijske činjenice, ali i isticanje hiljadugodišnje tradicije suživota naroda i građana zemlje Bosne i Hercegovine.
Narodnooslobodilački rat naroda Jugoslavije (NOR) i Bosne i Hercegovine, istorijska je činjenica koja ih je izvela na pozornicu svjetskih zbivanja i učinila relevantnim faktorom u decenijama koje su slijedile. Nije slučajno predsjednik SAD Ruzvelt svojedobno izjavio da je Titova odluka da se bori protiv fašista, značila prekretnicu Drugog svjetskog rata. Nažalost, surove 90-te godine XX stoljeća odnijele su te odrednice u povijesne anale i dovele do krvavog rata na ovim prostorima.

Ratna 1943. godina i peta ofanziva Hitlerovih snaga protiv glavnine partizanske vojske na Sutjesci, bila je presudna – i u vojnom i u političkom smislu. Nakon Sutjeske, u ljeto i jesen te godine partizanske snage su izvršile proboj ka Kalinoviku i dalje za istočnu Bosnu – oslobađaju Kladanj, Vlasenicu i Tuzlu.
Tito s Vrhovnim štabom Narodnooslobodilačke vojske i partizanskih odreda Jugoslavije jedno vrijeme boravi kod Kladnja, u čijoj blizini je i danas Titova pećina – mjesto za okupljanje antifašista sjeveroistočne Bosne.

Delegacija Pokrajinskog komiteta KPJ za BiH se krajem juna sastaje s Titom kod Kladnja. Delegaciju čine Avdo Humo i Rodoljub Čolaković. Tito im sugeriše da otpočnu pripreme za Prvo zasjedanje ZAVNOBiH-a – Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine.
Partizanske jedinice, osnova su izbora delegata za Prvo zasjedanje ZAVNOBiH-a. To su antifašisti iz svih društvenih skupina i regiona Bosne i Hercegovine – radnici, zemljoradnici, ljekari, profesori, pravnici, učitelji, studenti, svećenici, komandanti partizanskih jedinica i drugi.
Odluka je donesena – Prvo zasjedanje ZAVNOBiH-a održat će se 25. novembra u Mrkonjić-Gradu.
Zasjedanje je održano. Odlučivalo je 247 delegata.

Izabrana su 172 vijećnika ZAVNOBiH-a. Bosna i Hercegovina je dobila narodno opštepolitičko rukovodstvo. Izabrano je i 58 vijećnika za Drugo zasjedanje AVNOJ-a.
ZAVNOBiH je usvojio temeljni dokument – Rezoluciju. Delegati su izrazili volju da Bosna i Hercegovina uspostavi svoju državnost u obliku federalne jedinice, koja, ravnopravno s Hrvatskom, Srbijom, Makedonijom, Crnom Gorom i Slovenijom, konstituira Demokratsku Federativnu Jugoslaviju.
Obnovljena je državnost i samostalnost Bosne i Hercegovine, kakvu je imalo srednjovjekovno bosansko kraljevstvo. Potvrđena je narodna volja da se zemlja uredi onako kako odgovara interesima njenih naroda i građana.

Opredjeljenje je jasno: zemlja „nije ni srpska, ni hrvatska ni muslimanska, nego i srpska i muslimanska i hrvatska“. U njoj će biti osigurana puna ravnopravnost i jednakost svih Srba, Bošnjaka i Hrvata.

Kako nam to zvuči danas, 72 godine kasnije – u posve drukčijem društvenom, političkom i pravnom ambijentu?
Zar nije očigledan nazadak i povratak u gore, teže i neizvjesnije?

Antifašisti – predstavnici bošnjačkog, hrvatskog i srpskog naroda su prije 72 godine imali mudrosti, volje i snage za to da se sastanu i krenu ka cilju – da urede svoju zemlju onako kako to odgovara njihovoj volji i interesima.
Danas te mudrosti, izvan SDP, nema!

Značaj NOR-a i antifašističke borbe naroda Bosne i Hercegovine ne može niko osporiti. Bez Narodnooslobodilačke borbe, onakve kakva je bila, ne bi bilo Republike Bosne i Hercegovine, onakve kakvom se razvijala skoro pola vijeka. Ali, nepobitna je i činjenica da ne bi bilo cjelovite države Bosne i Hercegovine danas da nije bilo herojskog otpora vanjskoj agresiji i odbrambeno-oslobodilačkog rata na čelu sa Armijom RBiH.

Nema dvojbe o tome da je ZAVNOBiH najvažniji politički događaj u novijoj historiji Bosne i Hercegovine. Obnova državnosti Bosne i Hercegovine djelo je antifašista ove zemlje.
Ta slika je prekinuta surovom agresijom s nezapamćenim posljedicama okupacije, etničkih progona, zločina i genocida. Branioci Republike Bosne i Hercegovine su, u teškim uvjetima za vođenje Odbrambeno-oslobodilačkog rata, nemoguće učinili mogućim. Bez njihovog djela ne bi se moglo ni razmišljati o državnosti Bosne i Hercegovine. Jer, oni koji su željeli podijeliti Bosnu i Hercegovinu, kao evropski unikum, u jeku agresije su svojim nelegalnim odlukama prvenstveno odbacivali ZAVNOBiH, jer je to najveća prepreka za ostvarivanje mračnih ideja za uništenje bh. bića – bratstvo, zajedništvo i ravnopravnost.
U teškim danima agresije država je odbranjena uz ogromne materijalne i ljudske žrtve, ali očuvan je njen suverenitet i teritorijalni integritet.

Stoga je nasušna potreba bh. društva i svih njegovih ozbiljnih i odgovornih aktera – promoviranje istine o tome da je, pravo i dužnost onih koji se bave državnim poslovima i vrše vlast, na bilo kojoj razini, da osiguraju da svaki građanin Bosne i Hercegovine nađe svoj interes u opstanku i daljnjem uspješnom razvoju svoje države. Razumni ljudi s humanim i moralnim integritetom, moraju se odlučno i beskompromisno suprotstavljati nacionalističkoj gluposti i namjeri, koja sigurno vodi ka neofašizmu. A toga je u našoj današnjoj BiH napretek. Valja otvoriti oči i prepoznati fašističko zlo.

Velike kolone boraca protiv fašizma, a za slobodnu Bosnu i Hercegovinu u NOR-u i Odbrambeno-oslobodilačkom ratu BiH, sagorjele su u oružanoj borbi i imaju svijetlo mjesto u istoriji. Sadašnjoj i budućim generacijama ove zemlje pripada dug i obaveza da čuvaju njihovo djelo – slobodnu, cjelovitu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana i naroda. To jeste i uvijek će biti jedini pravi izraz poštovanja njihovim žrtvama.

Zato budimo iskreni i glasni kad izgovarmo svoju jedino prirodnu devizu: Nećemo da živimo ni u tvojoj, ni u njegovoj, ni u mojoj, već u NAŠOJ ZEMLJI! Zajedno!
Svim građanima Bosne i Hercegovine čestitam 25. novembar Dan državnosti Bosne i Hercegovine!“

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.