Denis Bećirović

Odluka Vlade RS-a pokušaj razbijanja ustavno-pravnog poretka BiH

Odluka Vlade RS-a pokušaj razbijanja ustavno-pravnog poretka BiH

SARAJEVO, 10.decembra (FENA) – Poslanik u Predstavničkom domu državnog parlamenta BiH Denis Bećirović (SDP BiH) je izjavio novinarima da, ako je tačno da je Vlada RS-a donijela odluku da prekida saradnju sa Sudom i Tužilaštvom BiH te Državnom agencijom za istrage i zašite (SIPA) BiH, onda treba vrlo jasno poručiti da je to pokušaj razbijanja ustavno-pravnog poretka BiH i jedan od najflagrantnijih primjera kršenja Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH.

– Imajući to u vidu, želim reći da je očigledno potrebna reakcija i međunarodne zajednice, posebno visokog predstavnika i specijalnog predstavnika EU, jer  je to nedopustivo u bilo kojoj pravnoj državi – smatra Bećirović.

Ističe da država BiH ima supremaciju nad nižim administrativno-teritorijalnim jedinicama i „takav jedan čin je apsolutno protuustavan čin“.

On očekuje da i nadležni u bh. entitetu RS shvate da takva politika ne donosi dobro nikome u BiH.

-U slučaju da se nastavi u tom pravcu, mislim da je krajnje vrijeme da i visoki predstavnik u BiH obavijesti generalnog sekretara UN-a i zemlje svjedoke Dejtonskog mirovnog sporazuma da imamo na sceni brutalan atak na ustavni poredak države BiH, ali i na sam Dejtonski mirovni sporazum – istaknuo je Bećirović.

– Vlada i sve institucije Republike Srpske prekidaju saradnju sa Sudom i Tužilaštvom BiH te Državnom agencijom za istrage i zašite (SIPA) BiH, a nakon grubog kršenja međupolicijske saradnje, jutrošnjim upadom SIPA-e u prostorije Općine, policijske stanice i komunalnog preduzeća u Novom Gradu/Bosanskom Novom, saopćio je danas ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač.

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.