Predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić

Odluka Valentina Inzka ispravna i nužna za pomirenje u Bosni i Hercegovini

Predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić navodi kako odluka Visokog predstavnika Valentina Inzka o nametanju dopuna Kaznenog zakona BiH, kojim je negiranje genocida postalo krivično djelo, smatra jedinom ispravnom i nužnom za pomirenje u Bosni i Hercegovini.

„Obnova povjerenja je moguća jedino na osnovama uvažavanja istine i utvrđenih historijskih činjenica iz vremena agresije protiv BiH. Genocid u Srebrenici je pravna i historijska činjenica i njegovo negiranje i minimiziranje je sramota za one koji to čine i uvreda za sve žrtve.

Očekujem da se Zakon efektivno počne primjenjivati od prvog dana stupanja na snagu. Samo uspostavom efikasne pravne države možemo graditi zdravo društvo u kojem istina nije tabu, a falsifikovanje historije oružje u rukama savremenih mračnjaka koji BiH guraju u prošlost.

Negiranje genocida, što je proteklih nekoliko godina glavna politička mantra nacionalista u BiH, uporno odbijanje SDP-ovih prijedloga za donošenje Zakona o zabrani negiranja genocida, rezultiralo je potrebom nametanja ovakvog zakona od strane Visokog predstavnika.

Već smo svjedoci reakcije onih koji su se kroz Parlament borili protiv naših prijedloga, pa i novih prijetnji disolucijom BiH.

Inzkova odluka o dopuni Kaznenog zakona je civilizacijski čin ravan denacifikacijskim normama nakon Drugog svjetskog rata, jer stvara pravni osnov za uspostavu drugačijeg društvenog sistema. Stoga, kritike na ovaj zakon predstavljaju anticivilizacijski čin i barbarski odnos prema žrtvama.

Što se prije suočimo s istinom, prije ćemo se okrenuti rješavanju životnih problema. Kao što nije tačno da su četnici, ustaše i domaći izdajnici bili antifašisti, tako ni ponavljanje izjava kako nije bio genocid ne može promijeniti historijsku istinu“, naveo je Nikšić.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.