Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović

Odluka Narodne skupštine RS ubija Dejtonski mirovni sporazum

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović izjavio je kako “ostavlja” sedam dana međunarodnoj zajednici, a posebno svjedocima Dejtonskog mirovnog sporazuma, da zaustave, kako je rekao, ubijanje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“Nažalost, moram reći, danas prvi dan Bajrama u Bosni i Hercegovini dočekujemo u teškim okolnostima. Jučer je Narodna Skupština Republike Srpske ranila Dejtonski mirovni sporazum, metaforički rečeno od jučer je Dejtonski mirovni sporazum na aparatima“, kazao je Bećirović prilikom tradicionalnog čestitanje Bajrama kod reisul-uleme Islamske zajednice u BiH Huseina ef. Kavazovića.

Naglasio je da “međunarodna zajednica i njeni predstavnici imaju priliku da izvrše reanimaciju sporazuma, da ga vrate u život“.

“Kao član Predsjedništva ostavljam sedam dana međunarodnoj zajednici, a posebno svjedocima Dejtonskog mirovnog sporazuma, da zaustave ubijanje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Jučerašnjom odlukom NSRS-a izvršen je najteži udar na Sporazum. Toga moraju biti svjesni svi i u Bosni i Hercegovini, i u međunarodnoj zajednici. Ovo što radi Milorad Dodik i njegovi sljedbenici je velika nesreća i za entitet RS i za državu, ali i regiju. Jedini dobitnik je Putinov režim, toga moraju biti svjesni i na Zapadu. Želim upozoriti sve one koji mogu djelovati da je krajnje vrijeme da djeluju, u skladu s Dejtonskim mirovnim sporazumom“, poručio je Bećirović.

Usvajanje zakona

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je u utorak Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine na teritoriji tog bosanskohercegovačkog entiteta, čime je nastavljeno produbljivanje političke krize u zemlji.

Ministar pravde Republike Srpske Miloš Bukejlović rekao je da taj zakon predviđa da se odluke Ustavnog suda BiH neće primjenjivati i izvršavati na teritoriji entiteta Republika Srpska, dok Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine ne donese zakon o Ustavnom sudu BiH.

Zakon ima četiri člana kojima se navodi da se odluke državnog Ustavnog suda neće provoditi na području RS-a sve dok Parlament BiH ne usvoji Zakon o Ustavnom sudu. Do tada se odluke suda neće objavljivati u entitetskom službenom glasniku, a osobe zadužene za njihovo provođenje bit će zaštićene od krivičnog gonjenja u skladu sa krivičnim zakonodavstvom BiH.