Premijer FBiH Nermin Nikšić

Odlagalište Trgovska gora mora biti riješeno u korist Bosne i Hercegovine

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić i federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu su sa ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Stašom Košarcem razgovarali o aktuelnoj problematici izgradnje odlagališta radioaktivnog otpada na lokaliktetu Trgovska gora, Čerkezovac, Republika Hrvatska. Sastanku je prisustvovao i zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović.

Aktivnosti na iznalaženju najboljih rješenja, a prvenstveno onih u korist zdravlja stanovnika kojih se najviše tiče zbrinjavanje radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na Trgovskoj gori, ovom prilikom su istaknute kao primjer dobre saradnje između državnih i entitetskih institucija.

S tim u vezi premijer Nikšić pozdravio je napore koji se zajednički poduzimaju, te izrazio punu podršku da ovo pitanje bude riješeno u najboljem interesu Bosne i Hercegovine i svih njenih građana. Ministar Košarac, istakao je da je, prema odluci Vijeća ministara, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH koordinator nadležnih institucija u našoj zemlji, koje provode aktivnosti u vezi sa Trgovskom gorom.

Iznio je i detalje o neophodnosti usaglašavanja radi poduzimanja daljih koraka, te potrebi intenziviranja saradnje svih nivoa kako bi ekspertski i pravni timovi došli do najboljih rješenja usmjerenih na zaštitu života i zdravlja stanovništva, kao i životne sredine.

Ministrica Pozder istakla je da je Vlada FBiH na sjednici 11. maja donijela zaključke koji se odnose na finansiranje i uspostavu dinamike provođenja aktivnosti, poput geoloških, geofizičkih i hidroloških radova, kao i izradu nultog stanja radioaktivnosti u okolini sa bosanskohercegovačke strane, u blizini lokacije Čerkezovac.

Navela je i da su Fondu za zaštitu okoliša FBiH već data zaduženja koja se tiču osiguranja novčanih sredstva za prvu fazu provođenja neophodnih aktivnosti, dok će naknadno za drugu fazu biti planirna sredstva u federalnom budžetu.

Također, ministrica Pozder potvrdila je da je u kontaktu sa resornim ministrom iz Vlade Republike Srpske već dogovoreno da tematika Trgovske gore bude delegirana kao jedna od tačaka predstojeće zajedničke sjednice entitetskih vlada, a koja će biti održana ove sedmice u Banja Luci.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.