Arijana Huseinović-Ajanović, koordinatorica Foruma žena KO SDP BiH Sarajevo

Odgovornost je, naprosto, dio mog karaktera

Na posljednjoj Konvenciji FOŽ KO SDP BiH Sarajevo izabrani ste za koordinatoricu Foruma žena kantonalne organizacije? Kolika je to odgovornost i odricanje? Šta Vas motivira?

Da, a prije svega moram istaći da je to i velika čast s obzirom da sam bila najmlađa kandidatkinja i najmlađa članica izabranog tima Foruma žena KO SDP BiH Sarajevo. Divno je biti okružen snažnim i uspješnim ženama, ženama koje znaju, mogu i hoće, ženama sa iskustvom. Svaki dan proveden sa njima koristim za vlastitu nadogradnju i učenje, te su upravo one jednim dijelom moja motivacija i moja pokretačka snaga. Odgovornost, kao i u svemu što radim je velika, to je naprosto dio mog karaktera. Svakodnevnim zadacima pristupam savjesno i zaista se trudim da ih obavim na najbolji način. A odricanja, iako ih ima, postaju zanemariva kada radite ono što vas ispunjava i u čemu uživate.

Koliko je teško danas uspostaviti balans između privatnih i poslovnih obaveza i dodatno obaveza vezanih za politički aktivizam?

Sve je moguće uz dobru organizaciju, volju i mnogo ljubavi, prema porodici, prema poslu, ljubavi prema onome što radite i ljubavi prema ljudima. Stoga je, moram priznati, olakšavajuća okolnost i to da radim u SDP-u, a SDP je za mene više od “radne sredine”, više od ideje i ideologije, SDP je način života, SDP je porodica koja okuplja sve one koji se odupiru podjelama. Prednost je svakako raditi sa porodicom i za porodicu!

U povodu sedmice borbe protiv nasilja nad ženama napisali ste blog “Nisi sama”. Koliko se o toj temi piše, govori? Koliko sami doprinosimo razumijevanju i podršci onima kojima je pomoć potrebna?

Nažalost, nije me baš lijepa tema ponukala na pisanje. Iako se često trudimo biti otvoreni, imati široke poglede na svijet, prilično smo zatvoreni kada je o istinskim životnim problemima riječ. Ovakve teme su nažalost aktuelne tek par dana, odnosno u jeku sedmice borbe protiv nasilja nad ženama, a u stvari dovoljno je samo da razmaknemo zavjese i već svjedočimo svakodnevnim traumama koje neka od nas proživljava.

Uspjele smo da se izborimo za svoja prava. Uspjele smo da pariramo svijetu maskularizma. Uspjele smo postati liderke na pozicijama koje su se prvobitno činile nezamislivim za jednu ženu. Uspjele smo letjeti u svemir, istražiti okeanske dubine. Učinile smo nepostojećim nešto što žena ne može, ali smo zaboravile pružiti ruku svim onim ženama koje su gorčinom vlastitog života, u momentu izgubile snagu i zaboravile koliko su JAKE, da mogu reći NE kada osjećaju potrebu za tim i da zaista mogu SVE ukoliko to žele!
Možemo i moramo učiniti mnogo više na ovom polju, trebamo biti ruka spasa za više od polovine žena u BiH koje su žrtve nasilja.

Rodna ravnopravnost jučer, danas, sutra? Možemo li govoriti o rodnoj ravnopravnosti u bh društvu?

Rodna ravnopravnost – sutra! Jučer i danas su nekako nepoznanica kada kroz prizmu rodne ravnopravnosti posmatramo bh društvo. Mišljenja sam da ograničavanje ili neravnopravnost, nejednake šanse, predrasude, te različite polazne osnove ne dozvoljavaju određenoj osobi da iskaže sve svoje kvalitete i vještine na najbolji način, te mnoge od nas brzo odustaju od zacrtanih ciljeva ili jednostavno nikada ne pokušaju. To je zaista poražavajuće.

Mnogo toga je i do nas samih. Nekada pomislim da nam i prija ta doza “potčinjenosti” kada vidim koliko olako prihvatamo stanje u kojem se nalazimo i diskriminaciju sa kojom se žene gotovo svakodnevno susreću u svim sferama života (nejadnake porodiljske naknadne, otkaz u slučaju trudnoće, seksualno uznemiravanje…). A opet, ako se osvrnemo na pisanja o rodnoj (ne)ravnopravnosti i normativima vezanim za to onda možemo reći da ima napretka, ali kao i obično de facto slika je sasvim drugačija. To moramo promijeniti.

Na temeljima ravnopravnosti žena, ali i muškaraca, moramo popločati sadašnjost, ali i graditi budućnost. Društvo sa jednakim mogućnostima i pravima je društvo budućnosti kakvo trebamo graditi u BiH.

U izbornoj smo godini. Nakon uspješno okončane faze kandidiranja ulazimo u fazu formiranja izbornih listi. Šta za Vas lično znači naći se na izbornoj listi svoje političke partije?

Zaista je čast biti na listi Partije čiju ideju živiš. Imala sam tu privilegiju u prošlom izbornom ciklusu. Ove godine sam, pored nominacija organizacije i partijskih drugova i drugarica, ipak odlučila biti oslonac i podrška svim drugaricama i drugovima na listi jer za dobro plovljenje brodice jednako su važna i jedra i jarbol. Pred nama je velika borba i ova izborna godina je zaista godina zaokreta u, nadam se, pozitivnom smjeru. Sigurna sam da uspjeh neće izostati dok god budemo radili zajedno i za zajednički cilj, a to je bolja BiH za sve nas.

Poruka za kraj…

Žena si – možeš sve! Žene ne smiju dozvoliti da umjesto aktivne uloge u društvu postanu pasivni posmatrači sopstvenih sudbina, bez ikakvih mogućnosti da učestvuju u procesu donošenja odluka koje bi trebalo da trasiraju njihovu budućnost i budućnost generacija koje dolaze. Svaka od nas treba da ulaže u sebe i radi na sebi, ali držeći za ruku svoju majku, sestru, prijateljicu… U svijetu maskularizma u kojem još uvijek živimo i minimalni napredak je značajan, međutim, dok žene ne budu došle do spoznaje da same sebi ne smiju biti neprijatelji i da zaista same sebi mogu pomoći, paritet će izostati.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.