Saša Magazinović

Odgovornost je na bh., a ne evropskim ili bilo kojim drugim političarima

Vijeće za vanjske poslove Evropskog parlamenta usvojilo je Prijedlog izvještaja Evropske unije o BiH sa 45 glasova za, 11 protiv i tri suzdržana.

U njemu se, između ostalog, poziva na snažniju borba protiv korupcije, provođenje reformi te presude “Sejdić-Finci” koja podrazumijeva promjenu Ustava i Izbornog zakona BiH uz “brigu o ravnopravnosti svih konstitutivnih naroda u BiH kao i potrebu za legitimnim političkim zastupanjem građana”.

U njemu su se našli i amandmani hrvatskih europarlamentaraca u kojima se, između ostalog, daje podrška “načelu federalizma, supsidijarnosti, decentralizacije i legitimne zastupljenosti” što je već rečeno i u rezolucijama Evropskog parlamenta 2014. i 2015. Iako će se izvještaj naći pred svim eurozastupnicima 14. i 15. februara koji će tada o njemu glasati, u BiH su već krenula njegova tumačenja pri čemu svako uzima onaj dio izvještaja koji mu odgovara.

Član Zajedničke komisije za evropske integracije pri Parlamentu BiH Saša Magazinović (SDP BiH) smatra da bi bilo dobro prvo sačekati da EP usvoji ovaj izvještaj. Što se tiče njegovog sadržaja, Magazinović je naveo da neki od eurozastupnika prilično dobro poznaju situaciju u BiH, a veći broj baš i ne.

– Neki su dobronamjerni prema BiH, a neki i nisu. Neki od njih su zagovornici ulaska BiH u EU i generalno politike proširenja, a neki su stava da je proces proširenja završen. Neki od njih koji daju amandmane to čine u interesu nekog od naroda u BiH, a neki u interesu svih građana – napomenuo je Magazinović u izjavi za Faktor dodavši da će u BiH biti onako kako bude odlučeno u institucijama BiH.

– Odgovornost je na bh., a ne evropskim ili bilo kojim drugim političarima. Oni koji smatraju da će u BiH biti onako kako napišu u Briselu imaju pogrešnu procjenu. Da je tako, do sad bismo odavno imali Vrhovni sud BiH ili ministarstvo poljoprivrede na državnom nivou – naglasio je Magazinović.

Njemu je, kazao je, žao što se zastupnici stranaka Liberalne i Narodnjačke grupacije nisu više angažirali na lobiranju.

– Socijalisti su na kraju ostali prilično usamljeni u zagovaranju stava da principi federalizacije ne trebaju biti dio dokumenta usvojenog na komisiji i o kojem će se EP izjašnjavati – istaknuo je Magazinović.

(Izvor:Faktor.ba)