Odgovor Denisa Bećirovića: Izetbegović nije pročitao Strategiju koju je potpisao

Saopćenje Bakira Izetbegovića je neuspio pokušaj da se prikrije šteta načinjena državi Bosni i Hercegovini. Naime, u Strategiji vanjske politike BiH 2018. – 2023. koju je i on usvojio, članstvo Bosne i Hercegovine u NATO-u niti jednom rječju nije eksplicitno navedeno, kao što je to rečeno za pristupanje Evropskoj uniji.

U Strategiji koju je usvojio aktuelni saziv Predsjedništva BiH, ne navodi se naše članstvo u NATO-u, nego se govori samo o aktiviranju MAP-a. Umjesto da se u prvoj rečenici punopravno članstvo u NATO-u istakne kao strateški cilj Bosne i Hercegovine takva formulacija je iz teksta potpuno izostavljena. Na taj način odstupilo se od ciljeva definiranih u prethodnom dokumentu Predsjedništva BiH “Opći pravci i prioriteti za provođenje vanjske politike Bosne i Hercegovine” iz 2003. godine gdje su pristupanje Bosne i Hercegovine NATO-u i EU ravnopravno istaknuti kao prioriteti vanjske politike Bosne i Hercegovine.

Bakir Izetbegović nikakvim saopćenjima ne može opovrgnuti  da važeća Strategija odstupa od ranije proklamiranog cilja – članstva u NATO-u i da govori samo o aktivaciji i provođenju MAP-a. Treba li podsjećati i na odredbe Zakona o odbrani BiH koji je donesen još 2005. godine u kojima se izričito govori o prijemu Bosne i Hercegovine u članstvo NATO, a u članu 84 navodi: “Parlamentarna skupština, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, Predsjedništvo, te svi subjekti odbrane, u okviru vlastite ustavne i zakonske nadležnosti, provesti će potrebne aktivnosti za prijem Bosne i Hercegovine u članstvo NATO-a.”

Izbjegavanje definiranja članstva u NATO-u kao cilja Bosne i Hercegovine u Strategiji ukazuje na derogiranje značaja institucija BiH u pogledu vođenja vanjske politike Bosne i Hercegovine ali i na podilaženje Bakira Izetbegovića i Predsjedništva BiH stavovima drugih zemalja, u ovom slučaju Srbije. Time se dovodi u pitanje suvereno pravo Bosne i Hercegovine da samostalno vodi vanjsku politiku.

Ako se za takvu vanjsku politiku zalagao Izetbegović, koji je sa Ivanićem i Čovićem nanio očiglednu štetu državi Bosni i Hercegovini, pristajući na izbacivanje članstva u NATO iz strateških vanjskopolitičkih ciljeva Bosne i Hercegovine i ako je to put koji bi trebao slijediti njegov nasljednik u Predsjedništvu BiH, onda mu poručujem da slijede velike promjene.

Saradnja sa NATO nije ni približno isto kao i pristupanje NATO-u. Sarađivati se može sa državama i organizacijama različitih profila širom svijeta, ali je presudni egzistencijalni prioritet države Bosne i Hercegovine da bude član, a ne saradnik najjačeg vojnog saveza demokratskog svijeta.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.