Saša Magazinović

Odgođena rasprava o inicijativi Magazinovića za ukidanje jubilarne nagrade političarima

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine odgodio je raspravu o inicijativi zastupnika Saše Magazinovića (SDP) o ukidanju jubilarnih nagrada zvaničnicima zbog nepostojanja entitetske većine.

Na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta BiH za izmjene Zakona o plaćama i institucijama u Bosni i Hercegovini, kojim bi se ukinule jubilarne nagrade zvaničnicima, glasala su ukupno 32 zastupnika.

Od tog broja, 15 zastupnika bilo je za ovu inicijativu, 10 zastupnika bilo je protiv, dok je 7 bilo suzdržano.

Predsjedavajuća Zastupničkog doma PSBiH zaključila je kako postoji opća većina za donošenje ove odluke, međutim ne postoji entitetska s obzirom na to da nije glasao dovoljan broj zvaničnika iz entiteta Republika Srpska.

Kako je naveo u prijedlogu izmjene Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, pravo izabranih i imenovanih zvaničnika na ovakvu vrstu novčane naknade predstavlja potpunu neosjetljivost na tešku društvenu i ekonomsku situaciju u Bosni i Hercegovini te se upravo radi uvažavanja socijalne realnosti i predlaže ovakva izmjena postojećeg zakonodavstva.

Zaposleni u institucijama BiH imaju pravo na novčanu naknadu po osnovu jubilarnih nagrada za vrijeme provedeno na radu. Visina jubilarne nagrade utvrđuje se posebnim aktom Vijeća ministara, a kriterij za utvrđivanje visine naknade je prosječna plata u BiH i dužina efektivnog radnog staža u bh. institucijama.

Kako su naveli, o ovim izmjenama, kojima bi se u potpunosti ukinule jubilarne nagrade zvaničnicima, raspravljat će se na narednim sjednicama Parlamenta Bosne i Hercegovine.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu