Saša Magazinović

Odgođena rasprava o inicijativi Magazinovića za ukidanje jubilarne nagrade političarima

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine odgodio je raspravu o inicijativi zastupnika Saše Magazinovića (SDP) o ukidanju jubilarnih nagrada zvaničnicima zbog nepostojanja entitetske većine.

Na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta BiH za izmjene Zakona o plaćama i institucijama u Bosni i Hercegovini, kojim bi se ukinule jubilarne nagrade zvaničnicima, glasala su ukupno 32 zastupnika.

Od tog broja, 15 zastupnika bilo je za ovu inicijativu, 10 zastupnika bilo je protiv, dok je 7 bilo suzdržano.

Predsjedavajuća Zastupničkog doma PSBiH zaključila je kako postoji opća većina za donošenje ove odluke, međutim ne postoji entitetska s obzirom na to da nije glasao dovoljan broj zvaničnika iz entiteta Republika Srpska.

Kako je naveo u prijedlogu izmjene Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, pravo izabranih i imenovanih zvaničnika na ovakvu vrstu novčane naknade predstavlja potpunu neosjetljivost na tešku društvenu i ekonomsku situaciju u Bosni i Hercegovini te se upravo radi uvažavanja socijalne realnosti i predlaže ovakva izmjena postojećeg zakonodavstva.

Zaposleni u institucijama BiH imaju pravo na novčanu naknadu po osnovu jubilarnih nagrada za vrijeme provedeno na radu. Visina jubilarne nagrade utvrđuje se posebnim aktom Vijeća ministara, a kriterij za utvrđivanje visine naknade je prosječna plata u BiH i dužina efektivnog radnog staža u bh. institucijama.

Kako su naveli, o ovim izmjenama, kojima bi se u potpunosti ukinule jubilarne nagrade zvaničnicima, raspravljat će se na narednim sjednicama Parlamenta Bosne i Hercegovine.