Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH

Odgođeno izjašnjavanje o inicijativi Saše Magazinovića za hitnu sjednicu oko dopuna Krivičnog zakona za zaštitu nacionalnih spomenika

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nisu prihvatili da po hitnom zakonodavnom postupku razmatraju dopune Krivičnog zakona kojima bi se regulirala krivično-pravna zaštita nacionalnih spomenika.

Ove dopune predložio je poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Saša Magazinović koji je obrazložio da su dopune zakona nižeg stepena složenosti i ispunjavaju kriterije da se razmatraju po hitnoj proceduri.

Govoreći o suštini ovog zakona podvukao je da on ima namjeru da se adekvatno kazne oni koji ruše i oštećuju nacionalne spomenike, pozivajući poslanike da imaju u vidu da je većina vjerskih objekata na listi nacionalnih spomenika, ali i većina gradskih jezgri u cijeloj BiH.

Dostavio je Magazinović poslanicima i privremenu listu nacionalnih spomenika u BiH koja ima oko 800 nacionalnih spomenika, dodajući da su svi svakodnevno svjedoci rušenja i skrnavljenja nacionalnih spomenika.

Poslanik SNSD-a Staša Košarac smatra da nema potrebe za hitnost procedure te je naglasio da je potrebno poslanicima dostaviti više podataka i konsultirati se s nadležnim entitetskim institucijama.

Predsjedavajuća Doma Borjana Krišto (Hrvatska demokratska zajednica – HDZBiH) također je zatražila da zakon bude razmatran u redovnoj proceduri jer je mišljenja da se ne smije zanemariti nadležnost sudova.

– Hoće li Sud BiH voditi postupak zbog napada na crkvu u nekom selu i sa aspekta pravne sigurnosti potrebno je urediti ovo pitanje. Predlažem da se zatraži mišljenje nadležnih entitetskih ministarstava i Ministarstva pravde BiH – kazala je Krišto.

Dopredsjedavajući Doma Šefik Džaferović (Stranka demokratske akcije – SDA) podvukao je da ova lista nacionalnih spomenika nije konačna, ali je ocijenio da treba podržati hitnu proceduru i suštinu zakona.

Međutim, nije bilo dovoljno glasova za podršku hitnosti procedure za dopune Krivičnog zakona te je daljnje izjašnjavanje odgođeno.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.