Odbijena inicijativa Jasmine Zubić o nabavci proteza za dijalizne bolesnike

Zastupnica Jasmina Zubić (SDP) na 13. redovnoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH koja je održana 13.12.2016. godine podnijela je inicijativu da se na listu zdravstvenih usluga koje se finansiraju sredstvima federalnog Fonda solidarnosti uvrsti konstrukcija vaskularnog pristupa, odnosno konstrukcija fistula kao i nabavka proteza za dijalizu, navodeći sljedeće obrazloženje:

Postoji veliki broj pacijenata (dijaliznih bolesnika) koji zbog bolesti dijabetesa, istrošenosti venskog sistema ili nerazvijenosti venskog sistema ruku imaju velikih problema u postupku dijalize, te im je neophodno omogućiti proteze u teškim slučajevima u kojima nije moguća konstrukcija. Do sada ovakav tretman nije bio finansiran od strane Zavoda i ako se inicijativa prihvati, smatram da bi značajno doprinijeli poboljšanju zdravstvenog stanja pacijenata.

Zanimljivo je da odgovor Vlade na inicijativu stiže 9 mjeseci nakon što je upućena uz obrazloženje da bi inicijativa mogla biti prihvaćena ukoliko se obezbijede dodatna sredstva u Federalnom fondu uz opasku da se Udruga ljekara za nefroligiju, dijalizu i transplantaciju bubrega u BiH do sada nije obratila sa inicijativom za izmjenu i dopunu Pravilnika na način da se u isti uvrsti konstrukcija vaskularnog pristupa, odnosno konstrukcija arteriovenskih fistula kao i nabavka proteza. Zanimljivo je da Vlada zanemaruje činjenicu da izabrani zastupnici imaju mandat, ali i obavezu da ovakve i slične inicijative upućuju prema institucijama vlasti i zahtijevaju njihovu realizaciju s ciljem unapređenja života građana koji su ih birali.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.