Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH

Odbijen prijedlog Zaključka zastupnika SDP BiH o povlačenju odluke o oporezivanju toplog obroka i regresa

Na današnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH zastupnici iz reda SDA, HDZ i SBB odbili su prijedlog Zaključka zastupnika Socijaldemokratske partije BiH o stavljanju van snage nedavno usvojenih izmjena Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dohodak.

Ovim potezom vladajuća koalicija u FBiH još jednom je potvrdila svoju politiku kojom direktno ugrožava radnička prava i materijalni status zaposlenih u FBiH. Više nema nikakve dileme da je cilj ove vlasti totalno ugrožavanje radnika i građana ove zemlje, a sve u interesu uskih privilegovanih grupa koje se nastavljaju bogatiti preko leđa radnika.

Vlada FBiH je prije sedam dana u Službenim novinama objavila izmjene Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dohodak čime je ozbiljno ugrožen položaj radnika u Federaciji BiH, kao i ukupni broj zaposlenih.

Ustavni sud FBiH je prije šest mjeseci donio odluku da član 11. Zakona o državnoj službi nije u skladu sa Ustavom Federacije BiH, a sporni Pravilnik se direktno poziva na spomenuti zakon. Također, Vlada se prilikom usvajanja Pravilnika pozvala i na usklađivanje sa Opštim kolektivnim ugovorom, koji se pozivao na Zakon o radu, a koji je, također, bio neustavan u vrijeme objavljivanja ugovora.

Vlada FBiH je u svojim ranijim istupima najavila da će oporezovati topli obrok i regres, uporedo sa smanjenjem stope doprinosa na plate, kako bi primanja radnika ostala ista.

Obzirom da se parcijalno pristupilo rješavanju ovih pitanja, nesumnjivo je da će radnici nakon primjene ovog pravilnika imati manja primanja, da će doći i do njihovog otpuštanja, jer poslodavci neće moći podnijeti veće namete, a sve u svrhu kratkoročnog punjenja budžetskih rupa.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.