Odbijanje provedbe presuda Evropskog suda za ljudska prava dokaz anti-evroatlantske orijentacije saveza SDA, SNSD i HDZ-a

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine sramotnim smatra odgovor Zajedničkog kolegija Doma naroda i Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na inicijativu Denisa Bećirovića, potpredsjednika SDP BiH i delegata u Domu naroda državnog Parlamenta. Izjašnjenjem Zajedničkog kolegija kojim se jasno i direktno odbija inicijativa za sazivanje zajedničke sjednice oba doma Parlamenta BiH o izvršenju presuda Evropskog suda za ljudska prava, potpuno je ogoljena združena destruktivna, antievropska politika vladajućih stranaka. Napominjemo, Kolegij Doma naroda čine Nikola Špirić, Bakir Izetbegović i Dragan Čović, dok Kolegij Zastupničkog doma također sačinjavaju predstavnici SDA, SNSD i HDZ BiH.

Odbijanjem implementacije presuda Evropskog suda za ljudska prava, Zajednički kolegij, odnosno koalicijska bratija SDA-SNSD-HDZ BiH sa svojim satelitima, otvoreno su se stavili u funkciju rušenja evroatlantske perspektive Bosne i Hercegovine i svih njenih građana. Nerazumno i nevjerovatno zvuči da rukovodstvo najvišeg zakonodavnog organa države Bosne i Hercegovine otvoreno odbija omogućiti ravnopravnost za sve građane Bosne i Hercegovine i dokinuti diskriminaciju potvrđenu spomenutim presudama. Odbijanjem inicijative delegata Denisa Bećirovića, bez javno iskazanog protivljenja ijednog člana Kolegija, u potpunosti je raskrinkana destruktivna, retrogradna politika vladajućih stranaka na državnoj razini.

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine ovim povodom poziva OHR, Delegaciju EU u Bosni i Hercegovini, te ambasade država članica Vijeća za implementaciju mira, da poduzmu konkretne mjere i korake na osiguranju provedbe presuda Evropskog suda za ljudska prava. Smatramo da je to moguće jedino uskraćivanjem dalje podrške i saradnje sa predstavnicima stranaka koje odbijaju omogućiti građansku ravnopravnost i štite diskriminaciju, te donošenjem konkretnih, aktivnih mjera na suzbijanju diskriminacije utemeljene na identitetskim odrednicama i sankcionisanju promotora te fašistoidne prakse.

SDP BiH će u svakom slučaju ostati dosljedan i nastaviti insistirati na uvođenju građanske ravnopravnosti demokratske prakse jednakosti prava i vrijednosti glasa svakog građanina, neovisno o ujedinjenosti vladajućih stranaka u suprotstavljanju takvom principu.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu