Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke

Odbačeni navodi o netransparentnom trošenju budžetskih sredstava

Iz ovog ministarstva poslan je demant na tekst u Dnevnom avazu “Skoro milion maraka za diplome odabranika”

Slika

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke upućuje demant radi neistinitog i tendenciozno napisanog teksta te iznošenja netačnih podataka i ocjena u vezi federalnog ministra obrazovanja i nauke Damira Mašića, objavljenog u Vašem listu dana 19.02.2014. godine u rubrici teme – “Istražujemo” (strana 11), te zbog objektivnog i istinitog informisanja javnosti, pozivamo vas da na jednako istaknutom mjestu objavite i demant netačnih podataka i navoda.

S tim u vezi izvještavamo o sljedećem:

Podaci koje ste naveli, a koji se odnose na Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke za izdvajanje za podršku obrazovanju zaposlenim u Ministarstvu, odnose se na period od 2000. zaključno sa 2010. godinom, te je u potpunosti netačno da se ta izdavajanja vežu za mandat aktuelnog ministra obrazovanja i nauke jer je isti, podsjećamo Vas, preuzeo dužnost 17. marta 2011. godine.

Stoga se podaci koje ste analizirali i objavili ne mogu vezati za mandat aktuelnog ministra obrazovanja i nauke niti njegovo ime, a pogotovo fotografiju, čime je direktno prekršen Kodeks za štampu BiH (član 2 ., član 5. i član 15.), jer ste objavili netačne, krivonadeće i iskrivljene podatke i fotografiju, te ih vezujući za osobu na koju se odnose, prekršili načelo „tačnosti i fer izvještavanja”.

Pored toga, ovakvim tekstom je prekršeno načelo uredničke odgovornosti jer u prikupljanju informacija nije kontaktirana relevantna institucija niti su od nje traženi podaci. Uz sve prethodno navedeno, u potpunosti demantujemo navode i netačnosti da je, kako je napisano, ministar „Mašić častio…” bilo kojeg službenika i namještenika budžetskim sredstvima za njegovo školovanje.

Naime, od 2011. godine, od kada je ministar Mašić preuzeo dužnost federalnog ministra obrazovanja i nauke pa do danas niti jedna jedina konvertibilna marka iz budžeta Ministarstva nije utrošena za podršku školovanju te stručnom i naučnom usavršavanju zaposlenika Ministarstva.

Pogotovo želimo naglasiti da sve prethodno navedeno potvrđuje, kao što vam je već poznato, i Izvještaj Ureda za reviziju institucija u Federaciji BiH kojim je rad ovog ministarstva i finansijski izvještaj za posljednji revidirani period ocijenjen „pozitivnim mišljenjem”, inače jedinog među više od 70 institucija u Federaciji BiH.
Prema tome, odbacujemo svaku namjeru da se dovodi u pitanje transparentnost i zakonitost rada Ministarstva, pogotovo u ovom mandatnom periodu, te namjeru njegovog diskreditovanja vezivajući za bilo koje podatke koji bi mogli javnost navoditi na „netransparentnog trošenja budžetskih sredstva”.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.