Press BH Bloka

Odbačeni amandmani čija je namjera bila pomoći građanima

Predstavnici stranaka BH Bloka – Socijaldemokratske partije BiH, Demokratske fronte i Naše stranke, izjavili su na pres-konferenciji da su na jučerašnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, zbog glasova drugih političkih faktora, odbačeni mnogi amandmani na Prijedlog budžeta FBiH za 2019. čija je namjera bila pomoći građanima u nekim životno važnim pitanjima.

Sabina Ćudić iz Naše stranke navela je kao primjer takvog amandmana namjeravano ujednačavanje naknada nezaposlenim porodiljama u Federaciji BiH, Alma Kratina iz Demokratske fronte amandman o traženom povećanju budžetske sume za zaštitu žrtava nasilja u porodici, dok je Damir Mašić iz Socijaldemokratske partije BiH kazao da nije prihvaćeno ni predlagano uvećanje za primjenu antikoruptivne legislative.

Ćudić, Kratina i Mašić naveli su i druge odbačene incijative iz BH Bloka, a važne za građane, kako su naveli. To je bio i prijedlog da od planiranog povećanja plaća u javnom sektoru budu izuzeti izabrani zvaničnici i nosioci javnih funkcija.

Ćudić, Kratina i Mašić konstatirali su da javnost, odnosno građani, imaju pravo uvida u sadržaj predlaganih amandmana i u činjenice ko je od poslanika glasao za, a ko bio protiv ili suzdržan.

Sabina Ćudić je novinarima na ovoj pres-konferenciji podijelila kopiju njene evidencije prema kojoj su prilikom glasanja Predstavničkog doma o njenom predlaganom amandmanu o nezaposlenim porodiljama, prisutni poslanici Stranke demokratske akcije i bloka stranaka predvođenog Hrvatskom demokratskom zajednicom BiH bili većinom suzdržani ili protiv.

Na pres-konferenciji je također rečeno da će se stranke BH Bloka založiti za direktni TV prijenos sjednica u Parlamentu kako bi građani imali potpuni uvid u sva dešavanja, detalje.
Damir Mašić je podsjetio da je jučer bezuspješno predlagano i da Vlada FBiH utvrdi i Predstavničkom domu uputi na razmatranje odluku o privremenom finansiranju FBiH umjesto da se Dom izjašnjava o budžetu po hitnom postupku, kako je predložila Vlada. Redovna procedura omogućila bi neophodnu širu raspravu o tako važnom aktu, kazao je.

Razlog za traženo vraćanje budžeta u redovnu proceduru je i to što ga dosadašnji saziv Doma naroda može, hipotetički, odobriti u drugačijem tekstu, a u aktuelnoj konstelaciji bilo bi nejasno koje tijelo i kada će ga usaglašavati, obrazložio je Damir Mašić.

Nema naznaka da će ovaj budžet biti na tragu ozbiljnih reformi, zaključila je Alma Kratina.

Na novinarsko pitanje da li se na osnovu jučerašnjeg zasjedanja Predstavničkog doma može nazrijeti ko će činiti parlamentarnu većinu u aktuelnom mandatu, Mašić je odgovorio: “Glasanje jučer je pokazalo da postoji sve, a ništa konkretno. Vrijeme će pokazati ko će biti u većini“.

Jedina konstanta bio je BH Blok, zaključio je ovaj član Parlamenta.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.