Ustavni sud FBiH

Odbačen zahtjev Budimira za ocjenu ustavnosti Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji Federalnog ministarstva za pitanja boraca

Ustavni sud Federacije BiH jednoglasno donio Rješenje kojim se, zbog nenadležnosti Suda, odbacuje zahtjev predsjednika Federacije BiH Živka Budimira za ocjenu ustavnosti Privremenog pravilnika o unutrašnjoj organizaciji Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata

Slika

Ustavni sud Federacije BiH odbacio je zahtjev Predsjednika Federacije BiH Živka Budimira kojim je tražio utvrđivanje ustavnosti Privremenog pravilnika o unutrašnjoj organizaciji Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata.

Naime, navedeni pravilnik, uz saglasnost Vlade Federacije BiH, kao i Odluke Vlade broj 9/2014 od 09.01.2014. godine donio je resorni ministar Zukan Helez. Ispitivanje ustavnosti Pravilnika, te Odluke Vlade zatražio je predsjednik Federacije BiH Živko Budimir zbog, kako je navedeno u Obrazloženju Rješenja Ustavnog suda FBiH, donošenja propisa izvan okvira nadležnosti rukovodioca Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata.

Resorno ministarstvo je upoznalo Ustavni sud, kao i podnosioca zahtjeva, da je Privremenim pravilnikom izvršilo usklađivanje sa zakonskim i podzakonskim aktima i to: Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi u FBiH (Sl.novine FBiH br. 4/12) i Uredbom o poslovima osnovne djelatnosti iz organa državne službe koje obavljaju državni službenici, uslovima za vršenje tih poslova i ostvarivanje određenih prava iz radnog odnosa (Sl.novine FBiH br. 35/04,3/06 i 19/12). Navedenom Uredbom je propisano da su organi državne službe dužni donijeti nove pravilnike o unutrašnjoj organizaciji u skladu sa odredbama iste.

U donesenom Rješenju broj U-4/14, od 01.04.2014. godine Ustavni sud FBiH napominje da Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata donosi Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji predviđen Zakonom o organizaciji organa uprave u FBiH kojim se utvrđuju organizacione jedinice, sistematizacija radnih mjesta sa opisom poslova, rukovođenje, programiranje rada i druga pitanja koja su bitna za izvršavanje nadležnosti organa uprave.

Zbog toga je Ustavni sud Federacije BiH jednoglasno donio Rješenje kojim se, zbog nenadležnosti Suda, odbacuje zahtjev predsjednika Federacije BiH Živka Budimira za ocjenu ustavnosti Privremenog pravilnika o unutrašnjoj organizaciji Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.