Aner Žuljević

Od 400 miliona KM MMF-a, ima dovoljno novca za povećanje penzija

Ukoliko Vlada Federacije BiH do 25. oktobra ne iznađe rješenje za vanredno povećanje penzija u FBiH, penzioneri izlaze na proteste. Za one s minimalnim penzijama ni skromnih 10 posto povećanja koje traže predstavnici penzionera ne znači gotovo ništa. Primorani su izabrati hranu ili lijekove.

Penzioneri više nemaju vremena, ali ni novca čekati bolje dane. Njih više od 250.000 prima minimalnu penziju od 382 KM ili još nižu, što nije dovoljno ni za redovne terapije koje primaju. Jedina im je briga kako preživjeti.

Izmjenama Zakona o PIO-u upućenim u parlamentarnu proceduru iza kojih stoji SDP iznos penzija bi se usklađivao s onim od čega penzioneri žive – cijenama hrane.

“Postojeći zakon po nama je nepravedan kad je u pitanju usklađivanje penzija, jer uključuje indeks potrošačkih cijena koji podrazumijeva 619 proizvoda, među kojima su i avioni i brodovi i gume za auto, sve ono što je praktično u statistici. Smatramo da je životno i objektivno u skladu s potrošačkim navikama penzionera da se usklađivanje penzija vrši s indeksom cijena hrane. Odgovorna vlast bi od tih 400 miliona poklona MMF-a praktično osigurala sredstva i preusmjerila ih penzionerima i na taj način finansirala povećanje minimalne penzije”, ističe Amer Žuljević, delegat SDP-a u Domu naroda FBiH.

federalna.ba

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.