Vesna Saradžić o zajedničkom saopštenju OHR-a, EU i Ambasade SAD-a

Očito se od drveta ne vidi šuma

Vesna Saradžić, delegatkinja SDP-a BiH u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, reagovala je na zajedničko saopštenje koje su izdali Delegacija Evropske unije u BiH, Ured visokog predstavnika i Ambasada SAD-a u BiH, u kojem pozivaju domaće vlasti da završe proces formiranja Doma naroda Parlamenta.

Popuna klubova

– Dom naroda u starom sazivu nema demokratski legitimitet za donošenje odluka, a posebno onih u vezi sa važnim pitanjima poput donošenja budžeta. Pored pravnih pitanja koja proizlaze u vezi s takvim odlukama, donošenje budžeta od strane Doma naroda u starom sazivu predstavljalo bi također i opasan presedan koji bi se mogao zloupotrijebiti za daljnje odlaganje uspostave vlasti u BiH, što je neprihvatljivo, navodi se u zajedničkom saopštenju.

Delegatkinja Saradžić smatra kako nužno mora podsjetiti na prethodna dešavanja, koja su uzrok nekonstituisanja novog saziva Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.

– Naime, znamo da je Ustavni sud BiH suspendovao dio Izbornog zakona, koji se odnosi na popunu Doma naroda Parlamenta Federacije BiH i, shodno tome, očekivati je bilo sve ovo što nam se danas dešava. U cilju prevazilaženja mogućih blokada implementacije izbornih rezultata, u parlamentarnu proceduru je upućen Zakon o izbornim jedinicama i raspodjeli mandata u Federaciji BiH. Ovim zakonom se u potpunosti osiguravalo da proces izbora članova Parlamenta FBiH bude usklađen sa odredbama Izbornog zakona BiH i da se riješi popuna klubova u Domu naroda, u slučaju da nedostaje broj izabranih poslanika u kantonalnim skupštinama, kao što je danas slučaj, stoji su saopćenju Saradžić.

Dalje navodi kako to nije bila nikakva “izlazna, dnevnopolitička, strategija” političkih subjekata, koji su ponudili rješenje i uputili zakon u parlametarnu proceduru.

Pomjeranje fokusa

– Jer zakon je u skladu sa Ustavom Federacije BiH, po kojem je Parlament Federacije BiH nadležan za donošenje zakona u vršenju funkcija federalne vlasti, a poznato je i da Izborni zakon BiH (čl.10.9) propisuje obavezu Parlamenta Federacije BiH da svake četri godine preispituje izborne jedinice i broj mandata, koji se dostavljaju svakoj izbornoj jedinici.
Zato, ne malo, iznenađuje saopštenje zvaničnika međunarodne zajednice i problematiziranje, još uvijek aktuelnog, starog, saziva Doma naroda Parlameta Federacije BiH. Očito se od drveta ne vidi šuma. Jer, kako drugačije objasniti zakašnjelu “brigu” i pomjeranje fokusa sa pravih problema, zaključuje Saradžić.

Oslobođenje PORTAL

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.