Reakcija Foruma žena SDP BiH

Očekujemo uklanjanje sporne ankete na portalu Centralni.ba

Jučer je na informativnom portalu (ako se isti tako može i nazvati) centralni.ba osvanula anketa za izbor najseksipilnije političarke, kao vid relaksacije u jeku predizborne kampanje za predsjedničke izbore u SDP BiH. Čitatelji i čitateljke imaju priliku izabrati jednu od šest ponuđenih mladih političarki. Ovaj i ovakav vid anketiranja je krajnje neprihvatljiv u 21. vijeku, osobito kada znamo da su sve ove mlade žene obrazovane, uspješne i ostvarene u svojim životima, privatnim i društvenim.

Kada su se ove mlade žene dovodile u kontekst zabavljačica šire javnosti, onda je trebalo spomenuti njihove funkcije i položaje koje imaju u društvu, SDP-u i šire. Stereotipne podjele muških i ženskih uloga i dodjeljivanje ženi funkcije kao razbibrige i zabavljačice ustaljene su u našim medijima i kao takve su u potpunosti neprihvatljive i uvredljive, osobito kada se zna da brojne međunarodne konvencije (CEDAW,
1979.), deklaracije (Pekinška deklaracija UN, 2000.), preporuke (CoE CM/REC, 2007.), pa i Ustav B iH, Zakon o ravnopravnosti spolova u BiH (2003.), te GAP BiH 2013-2017. godine, zahtijevaju od medija i drugih segmenata društva afirmaciju žena i zagovaranje ravnopravnosti u odnosu na muškarce.

Žena kao takva ima višestruke uloge u svom životu. Ona je majka, supruga, ali i profesorica, trgovkinja, pravnica, kozmetičarka, doktorica. Ona je ravnopravan hranitelj svoje porodice i neko ko se svojim psihološkim i obrazovnim kvalitetama ne može svoditi na jednu takvu trivijalnu ulogu, kao što je „ljepotica“, „najseksipilnija ličnost“ i sl. S tim u vezi očekujemo da spomenuti portal ukloni spornu anketu i izvini se članicama Socijaldemokratske partije za diskriminatorsko i stereotipno ponašanje usmjereno ka njihovom imenu i ličnosti.

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.