SDP BiH

Očekujemo da sve političke stranke podrže antikorupcijske mjere i reviziju privatizacije

Predsjedništvo SDP-a smatra da su posljednji događaji pokazali da je ovo vrijeme kada političari više nego ikad trebaju pažljivo slušati šta im građani poručuju te unutar institucija moraju djelovati u pravcu rješavanja opravdanih zahtjeva građana.

SlikaPredsjedništvo SDP-a na današnjoj je sjednici pozvalo sve političke stranke da opravdane zahtjeve građana što prije provedu u život zajedničkim donošenjem potrebnih zakona u institucijama BiH.

Potrebno je hitno usvojiti Prijedlog amandmana Vlade FBiH na Ustav FBiH o nezastarijevanju krivičnih dijela iz procesa privatizacije, organiziranog i privrednog kriminala, kao i prijedlog o oduzimanju nezakonito stečene imovinske koristi ostvarene tim djelima. Također, što prije treba usvojiti set antikorupcijskih zakona, zato što je to jedan od ključnih zahtjeva javnosti na čemu godinama SDP radi i insistira u institucijama BiH.

Predsjedništvo SDP-a smatra da su posljednji događaji pokazali da je ovo vrijeme kada političari više nego ikad trebaju pažljivo slušati šta im građani poručuju te unutar institucija moraju djelovati u pravcu rješavanja opravdanih zahtjeva građana.

Sigurnost građana i imovine treba biti i dalje glavni prioritet djelovanja svih, kao i osiguranje rada svih institucija u skladu sa Ustavom i zakonima. Predsjedništvo je još jednom osudilo palež Predsjedništva BiH i uništavanje Arhiva BiH, kao simbola države, te dalo punu podršku nadležnim institucijama koje rade na otkrivanju i procesuiranju nalogodavaca, organizatora i izvršitelja paljevina i pljački.

Predsjedništvo SDP-a naglašava da je nezadovoljstvo građana opravdano, jer su se nužne reforme nepotrebno blokirale u institucijama te su građani, a prije svega obespravljeni radnici, bili prisiljeni svoja prava tražiti na demonstracijama.

Data je puna podrška Vladi FBiH da u dogovoru sa sindikatima i predstavnicima obespravljenih radnika, što prije utvrdi listu prioriteta firmi za koje se traži provjera procesa privatizacije, nakon čega bi ti predmeti bili proslijeđeni nadležnim tužiocima, od kojih se očekuje hitno procesuiranje ovih slučajeva.

Predsjedništvo SDP-a još jednom konstatuje da ne dolazi u obzir privatizacija javnih preduzeća sa većinskim državnim kapitalom.

Predsjedništvo SDP-a naglašava da se mora osigurati funkcioniranje Vlade i drugih institucija kako bi građani dobili svoje penzije, invalidnine i druga socijalna davanja.

Ponovo je konstatovano da će Vlada FBiH, iako je u tehničkom mandatu, predati mandat istog trenutka kada se pojavi neko ko će, u skladu s Ustavom i zakonima, preuzeti odgovornost i da se neće dozvoliti da to bude uvod u beznađe i rušenje institucija države.

Posebno je naglašeno da što hitnije moraju biti provedene mjere štednje, odnosno, smanjenje plata i naknada svim zvaničnicima, kao i ukidanje dodatnih beneficija, pogotovo takozvanog „bijelog hljeba“, što je jedan od zahtjeva nezadovoljnih građana. Ostvarene uštede u administraciji trebaju biti usmjerene u socijalne programe i zapošljavanje mladih.

Predsjedništvo SDP osuđuje ponašanje ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića i poziva ga da sam podnese ostavku, jer nije poduzeo ništa kako bi se zaštitila državna imovina, lična i imovinska sigurnost građana. SDP u svakom slučaju podržava inicijativu za njegovu smjenu.

Također je upućen poziv strankama u Parlamentu BiH da podrže izmjene Izbornog zakona BiH za raspisivanje vanrednih izbora sa mandatom na nove četiri godine, u skladu sa zahtjevima građana.

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.