Ministarstvo sigurnosti BiH postpisalo sporazum sa CEPOL-om

Obuka policijskih službenika po evropskim standardima

Mladen Ćavar i direktor Evropske policijske akademije (CEPOL) Ferenc Banfi potpisali su dogovor o načinu rada između BiH i CEPOL-a

Slika

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine napravilo je još jedan bitan korak ka napretku u evropskim integracijama naše zemlje. Naime, na današnjoj  ceremoniji u Budimpešti zamjenik ministra sigurnosti BiH Mladen Ćavar i direktor Evropske policijske akademije (CEPOL) Ferenc Banfi potpisali su dogovor o načinu rada između BiH  i CEPOL-a, čime se otvaraju nove mogućnosti preuzimanja evropskih standarda kada je riječ o policijskom radu i sigurnosti naših građana.

Zamjenik Ćavar je tokom susreta sa direktorom Banfijem naglasio da su za Ministarstvo sigurnosti BiH prioritet evropske integracije, te informirao da su započeli i pregovori za potpisivanje Operativnog sporazuma o saradnji sa EUROPOL-om. 

„Sigurnosne prijetnje ne mare za granice, te zbog toga granice ne bi trebale predstavljati prepreku kada je u pitanju jačanje saradnje i sposobnost Evrope da navedene prijetnje suzbije.

Ministarstvo sigurnosti je svjesno prednosti, koje će sve agencije za provođenje zakona Bosne i Hercegovine imati zaključivanjem ovog dokumenta. Naš prioritet je postizanje evropskih standarda u oblasti provođenja zakona kroz edukaciju policijskih službenika, kao i kroz saradnju sa ekspertima iz zemalja članica CEPOL-a“, naglasio je Ćavar.

 

CEPOL je agencija EU-a namijenjena obuci policijskih službenika te osobito jačanju kapaciteta agencija za provedbu zakona za odgovor na prijetnje koje se neprekidno razvijaju, posebno na one s evropskom ili prekograničnom dimenzijom, kao što su krijumčarenje droga ili terorizam. CEPOL u svim državama članicama ima svoje kontaktne tačke koje policijskim službenicima koji žele pohađati obuke pružaju informacije i pomoć. Kontakt tačka za BiH smještena je u Ministarstvu sigurnosti BiH.

Tokom posjete Budimpešti zamjenik Ćavar danas se sastao i sa državnom sekretarkom Ministarstva unutrašnjih poslova Mađarske Kristinom Bertom. Razgovarano je o trenutnim  sigurnosnim izazovima te unaprijeđenju saradnje ministarstva i policijskih agencija dvije države, koja je u dosadašnjem periodu ocijenjena kao veoma uspješna

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.