Igor Stojanović za Oslobođenje

Obračun sa fašistima u BiH i dalje traje

Inicijativa dr. Damira Arnauta, državnog poslanika iz Naše stranke, kojom traži od nadležnih da ulice i druge javne površine i ustanove koje nose nazive po osobama ili organizacijama koje su sarađivale, pripadale nacističkim ili fašističkim snagama u Drugom svjetskom ratu zamijene novim, usvojena je u Predstavničkom domu PSBiH još 11. januara 2021. Zbog ignorantskog odnosa, dr. Arnaut je putem poslaničkog pitanja inicijativu dostavio svakoj općini ili skupštini posebno. No, prošlo je više od godinu i četiri mjeseca, a niti jedna općina nije ništa uradila.

Tako građani Mostara i dalje šetaju ulicama Mile Budaka, glavnog ideologa ustaškog pokreta, Jure Francetića, zločinca, osnivača i zapovjednika zloglasne Crne legije i drugih. Banja Luka se ne odriče ulica po četničkim vojvodama Urošu Drenoviću i Radetu Radiću, ali ni ulice Stevana Moljevića, četničkog ideologa, dok Sarajevo ljubomorno čuva Mustafu Busuladžića, predavača u školi imama SS divizije, Huseina Đozu, imama 28. regimente 13. SS Waffen Handžar-divizije, i mnoge druge. Dragoljuba Dražu Mihailovića, vođu četničkog pokreta kojem se pripisuju mnogi zločini u Drugom svjetskom ratu, možete “sresti” u Istočnom Sarajevu, Bijeljini, Bileći… Rijetke su općine u našoj zemlji koje nemaju neki sporan naziv, a mnogi misle da bi Sarajevo, kao glavni grad, trebalo predvoditi izmjenu takvih naziva.

Igor Stojanović, šef Kluba zastupnika SDP-a BiH u Skupštini Kantona Sarajevo, kaže kako pokušava razgovarati sa partnerima, te da jedini problem predstavlja upravo NiP.

– Naša stranka je u potpunosti na stajalištu inicijative u Skupštini KS-a koju sam u ime SDP-a podnio prije otprilike dvije godine. U ovom predizbornom vremenu ne mislim da će se bilo šta desiti. Niti jedna od opština nije promijenila bilo koji od spornih naziva, a trenutno pokušavam sa predstavnicima NiP-a doći do prijedloga koji bi bio kompromisno rješenje na obostrano zadovoljstvo. Pokušavam ih politički uvjeriti da je suštinska razlika između njih i SDA, sa kojom dosad nije bilo nikakvog kompromisa o ovom pitanju, upravo ta da se pronađe rješenje kojim bi bili zadovoljni svi građani KS-a. Mislim da je dovoljan indikator za NiP to što je za posljednji prijedlog u Skupštini glasalo 42 posto zastupnika, a ubijeđen sam da bi taj procenat bio viši da su svi bili prisutni. Postoje određeni članovi NiP-a koji jesu za neko kompromisno rješenje i to bi nadogradilo našu koaliciju, pokazalo bi nam da jednostavno ne robujemo onome što se prije dešavalo, da smo naučili nešto iz istorije i da smo napravili neki civilizacijski pomak. Poenta je da nađemo dogovor. Postoje neke naznake, ali još konkretnog dogovora nema, kaže Stojanović.

Društvo BiH luta između vrijednosti koje civilizacija i moderan svijet vrlo jasno znaju razgraničiti, ističe Igor Stojanović

Poručuje da nije čuo Jakupovićev prijedlog, ali da se o njemu ne može govoriti dok se ne sjedne i ne vidi o kojim imenima je riječ.

– Očigledno je da postoje snage koje slave ime Busuladžića, inače ga ne bi predlagale. Šta danas znači slavlje i ko su to ličnosti za koje se u istoriji može sa sigurnošću reći da su doprinijele nečemu u BiH, koje su to vrijednosti koje mi njegujemo? To je suština. To što je neko bio dobar vjernik, pa neka politika želi da ga nagradi, a čovjeku koji je poginuo za odbranu Sarajeva, samo zato što nije vjernik, uzme ulicu, to ne može biti kriterij. Jasno je da smo multietničko društvo, znamo ko su ljudi kroz istoriju koji su uspjeli da obezbijede slobodu i jednakopravnost građana, nisu ponižavali druge, to je ono što je najspornije ovdje. Vidjet ćemo kakav bude taj prijedlog, ali da će to biti otvoreno pitanje i u ovom periodu do i poslije izbora, to je sigurno. Ako 42 posto glasova u Skupštini pokazuje da su im imena ulica sporna i ne osjećaju se ugodno, to je i više nego dovoljan indikator. Isto se radi i o Mostaru, Banjoj Luci, ali mislim da su tamo politike toliko jake u promociji fašista, jer pričamo o ulicama koje se uglavnom nalaze u skoro etnički očišćenim gradovima i ta vrsta politika najbolje govori o vlastima u tom gradu. Govori i o Sarajevu, ali kao neko ko je rođen u Sarajevu, tvrdim da ovdje ima najviše otpora. I da budem vrlo pošten, čak se i slažem sa desničarima iz NiP-a da Busuladžića ne možemo porediti sa Mihailovićem, nije to taj nivo, ali čime je Busuladžić uopšte zaslužio da dobije takvu privilegiju i ima svoju ulicu? To nije ideal koji treba da štiti BiH, a ako ćemo ostati dosljedni, onda su to ideali koji poštuju druge i drugačije, to je suština, ističe Stojanović.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.