Lagumdžija – Yee

Obnova i rekonstrukcija zemlje je prilika za provedbu ključnih ekonomskih, socijalnih i strukturnih reformi u BiH – a potom slijede i ustavne reforme

U fokusu razgovora bio je proces obnove i rekonstrukcije Bosne i Hecegovine nakon poplava u kojem donatorska konferencija predstavlja prvi, značajan korak kao i razmjena mišljenja o ustavnim reformama koje treba provesti nakon oktobarskih izbora ka funkcionalnijoj državi u kojima će pitanje „Sejdić-Finci“ biti samo jedan segment ukupnih reformi.

Slika

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr. Zlatko Lagumdžija razgovarao je danas, 16. jula 2014. godine, uoči donatorske konferencije u Briselu sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Brianom Hoyt Yeeom, koji predvodi delegaciju Sjedinjenih Američkih Država na donatorskoj konferenciji.

U fokusu razgovora bio je proces obnove i rekonstrukcije Bosne i Hecegovine nakon poplava u kojem donatorska konferencija predstavlja prvi, značajan korak kao i razmjena mišljenja o ustavnim reformama koje treba provesti nakon oktobarskih izbora ka funkcionalnijoj državi u kojima će pitanje „Sejdić-Finci“ biti samo jedan segment ukupnih reformi.

Dr. Lagumdžija se zahvalio Yeeu na pomoći SAD upućenoj i najavljenoj BiH, koje su alocirale 2,7 milona dolara hitne pomoći BiH, a iz američke Ambasade u Sarajevu je najavljeno da će Vlada SAD osigurati dodatnih 10 miliona dolara pomoći. 

Početak obnove i rekonstrukcije Bosne i Hercegovine u saniranju posljedica poplava je sjajna prilika i za novi početak BiH u smislu šire obnove i rekonstrukcije države u cjelini, provođenja ključnih socijalnih i ekonomskih reformi, ali i strukturalnih reformi u pravcu osiguranja funkcionalnije države.  

Dr. Lagumdžija je naglasio da je u interesu građana BiH, ali i međunarodne zajednice da proces raspodjele i utroška donatorskih sredstava bude transparentan. U tom smislu predložio je formiranje monitoring tima sastavljenog od predstavnika međunarodne zajednice, bh. vlasti, akademske zajednice, civilnog društva, novinara koji bi nadzirao raspodjelu i utrošak donatorskih sredstava.

Također je istaknuo da je period obnove i rekonstrukcije prilika da se zemlja ujedini, pokaže jedinstvo i solidarnost na način kako su to pokazali građani BiH tokom poplava prevazilazeći entitetske, etničke i religijske granice. Upravo to treba biti putokaz i bh. političarima da se nadmeću u tome ko će konkretno, na terenu više uraditi kako bi se ubrzala obnova i rekonstrukcija zemlje, a ne u pričanju o problemima.

Dr. Lagumdžija je kao član bh. delegacije učestovao na sastanku kojeg je predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso održao sa delegacijama Bosne i Hercegovine i Srbije koje učestvuju u radu Međunarodne donatorske konferencije u Briselu.

 

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.