Sarajevo

Obilježena godišnjica napada na sarajevski aerodrom Rajlovac

Tokom noći 10 na 11. avgust 1943. godine Prva krajiška proleterska-udarna brigada vješto izvedenom akcijom je nakon 35-kilometarskog marša, izvršila uspješan prepad na aerodrom Rajlovac kod Sarajeva, glavnu vojnu aviobazu njemačkih snaga i NDH u Bosni i Hercegovini

Slika

Juče je obilježena godišnjica napada na sarajevski aerodrom Rajlovac, koja se smatra jednom od najsmjelijih partizanskih diverzija u toku Drugog svjetskog rata. Tim povodom, Opštinska organizacija SDP BIH Novi Grad Sarajevo je, zajedno sa kandidatima na listama za sve nivoe vlasti za predstojeće Opšte izbore, obišla Partizansko spomen obilježje u Rajlovcu te polaganjem cvijeća, minutom šutnje i učenjem fatihe odala počast i slavu borcima koji su u hrabroj akciji paljenja 36 agresorskih aviona dali živote za slobodu naroda.

Tokom noći 10 na 11. avgust 1943. godine Prva krajiška proleterska-udarna brigada vješto izvedenom akcijom je nakon 35-kilometarskog marša, izvršila uspješan prepad na aerodrom Rajlovac kod Sarajeva, glavnu vojnu aviobazu njemačkih snaga i NDH u Bosni i Hercegovini. Tom prilikom uništen je veći broj aviona i nanijeta velika materijalna šteta na vazduhoplovnim i saobraćajnim postrojenjima. Ova akcija predstavljala je primjer dobre organizacije i snalažljivosti u izvođenju prepada duboko u neprijateljskoj pozadini. Stoga je ona imala značajan uticaj na moral partizana i na nju su borci i rukovodioci Prve krajiške bili posebno ponosni.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.