Mirjana Malić

Obilježena 20. godišnjica stradanja Sarajlija na pijaci Markale

Danas je memorijalni dan koji nas opominje, podsjeća i potiče da živimo na pravi način, da živimo drugačije s porukom, koja neće biti samo otrcana fraza, da se nikada i nigdje ovo nikome ne ponovi

Slika

Dan sjećanja na građane Sarajeva koji su poginuli od 1992. do 1995. godine te 20. godišnjica stradanja Sarajlija na pijaci Markale obilježeni su komemorativnom sjednicom u Narodnom pozorištu. 

Na zajedničkoj komemorativnoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo, Gradskog vijeća Sarajeva i općinskih vijeća, koja je počela intoniranjem himne Bosne i Hercegovine, minutom šutnje i učenjem Fatihe, počast poginulima na pijaci Markale, odali su porodice stradalih Sarajlija, predstavnici vjerskog i kulturnog života te brojni građani.

Prisutnima se obratila predsjedavajuća Skupštine KS-a Mirjana Malić i predsjednik Udruženja "Obrazovanje gradi BiH" penzionirani general Jovan Divjak.

Malić je podsjetila da je odlukom Skupštine KS-a 5. februara oficijelno Dan sjećanja na sve stradale građane Sarajeva u periodu opsade 1992.-1995. godine.

– Danas su dvije decenije od strašnog masakra na zelenoj pijaci Markale, danas je memorijalni dan koji ne samo da čuva uspomenu na nevine građane, civile koji su izdržavali četiri godine opsade, nego nas opominje, podsjeća i potiče da živimo na pravi način, da živimo drugačije s porukom, koja neće biti samo otrcana fraza, da se nikada i nigdje ovo nikome ne ponovi – kazala je Malić u izjavi za medije.

Dodala je da nije sigurna "da onaj duh koji smo mi u opsjednutom Sarajevu otpora, građanski duh, koji nije htio da se zatre kultura, još  ima dovoljno kritičnu masu". 

Nakon zajedničke komemorativne sjednice položeni su cvijeće i vijenci na spomen-obilježje na pijaci Markale. 

Na sarajevskoj pijaci Markale 5. februara 1994. godine oko 12.30 sati s položaja Vojske RS-a koji su se nalazili na području sela Mrkovići ispaljena je rasprskavajuća granata od koje je smrtno stradalo 67, a teže i lakše ranjena 142 građanina Sarajeva.  

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.