SDP BiH Centar Sarajevo

Obilježen Dan pobjede nad fašizmom i dan sjećanja na ubijenu djecu BiH

Na lokalitetu Spomen obilježja ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva u Velikom parku u ponedjeljak, 9. maja 2016. godine obilježen je Dan pobjede nad fašizmom i dan sjećanja na ubijenu djecu.

Organizator manifestacije je Udruženje roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995. Manifestaciji su prisustvovali predstavnici svih nivoa vlasti u BiH, članovi Udruženja, predstavnici političkih stranaka, te nekoliko stotina učenika iz osnovnih i srednjih škola kao i vrtića sa područja Kantona Sarajevo. U ime Općinske organizacije SDP BiH Centar Sarajevo  manifestaciji su prisustvovali predsjednik iste, Slaven Kovačević, potpredsjednici Jasmin Gazija i Igor Stojanović te mnogobrojni članovi Foruma mladih OO SDP BiH Centar Sarajevo.

Predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995. godine i član Predsjedništva OO SDP BiH Centar Sarajevo, Fikret Grabovica kazao je da svi zajedno moramo raditi na tome da se zlo nikada ne ponovi.

-Ponovo se nalazimo na ovom mjestu koje je tako simbolično i koje nam šutke govori o teškim, najtežim trenucima koje smo preživjeli prije dvadeset i više godina. Već su dvije decenije prohujale, a bol ne prolazi, možemo čak reći da postaje sve veća jer zločinstvo ubijanja nedužnih i brutalnost načina na koji je to učinjeno bivaju sve očigledniji. Mi nećemo prestati upozoravati ljude, počevši od onih među nama. Sa ovog mjesta šaljemo poziv za mir cijeloj planeti i otvoreno i odlučno dižemo svoj glas protiv fašizma, rasizma, nacionalizma, terorizma i svakog drugog oblika koji za cilj ima da se uzme oružje u ruke. Činjenica je da jedino djeca bezuvjetno i garantirano zaslužuju svaku pažnju, nježnost i brigu. Ta se investicija uvijek isplati i pojedincu i društvu. Neka bolji svijet počne od nas i odmah, istakao je Grabovica.

Na kraju manifestacije delegacije i građani su položili cvijeće i učenjem Fatihe i minutom šutnje odali počast za 1.600 mališana koji su ubijeni tokom opsade Sarajeva.