Obilježen Dan Općine Gračanica

U sklopu obilježavanja Dana Općine Gračanica, delegacija bratimljenog grada Fleury Les Aubrais iz Franuske, boravi u Gračanici od srijede 01.06.2016. godine.

U sklopu svojih planiranih aktivnosti, obišli su JU MSŠ Gračanica, zatim Opću bolnicu „Dr. Mustafa Beganović“, JU „Dom zdravlja“ Gračanica, JP „Komus“ d.o.o. Gračanica, Udruženje građana „Gračaničko keranje“ i firmu „Index“ d.o.o.

Dogovorena je dalja saradnja dva bratimljena grada, između ostalog razmjena učenika između stručnih škola i nabavka potrebne opreme za javne ustanove i javno preduzeće.

Navečer je u centru Gračanice, upriličen koncert Hanke Paldum uz tradicionalni vatromet.

U organizaciji Općine Gračanica, 02. juna, na  Dan općine Gračanica, upriličeno je svečano obilježavanje, onako kako to ovaj praznik i zaslužuje.

Na centralnom spomen obilježju, delegacije Općine Gračanica i bratske Općine Fleury Les Aubrais sa ambasadoricom Francuske u BiH Claire Bodony, kao i delegacija OO SDP BiH Gračanica uz brojne druge delegacije, položile su cvijeće.

Na svečanoj akademiji, kojoj su među brojnim gostima, prisustvovale francuska delegacija sa ambasadoricom Francuske u BiH, Claire Bodony i predstavnicima bratskog francuskog grada Fleury Les Aubrais, delegacija Općine Pljevlja iz Crne Gore i predstavnici Vlade TK i dr. gosti.

Općinski načelnik Nusret Helić je govorio o značaju datuma 02. juna, sa historijskog aspekta, zatim o specifičnostima Gračanice, o mnogobrojnim urađenim projektima te o planovima za naredni period.

„Uvjeren sam da će Gračanica i Gračanlije znati svoj put u budućnost, a to je put demokratije, suživota, privatne inicijative, integracije Bosne i Hercegovine, put koji vodi u ekonomski i demokratski održivu zemlju i svjetliju budućnost.“, istakao je između ostalog Općinski načelnik u svečanom referatu.

Ambasadorica Francuske u BiH, Claire Bodony, te gradonačelnica Fleury Les Aubrais, čestitale su Dan općine Gračanica i uputile lijepe želje te čestitala Općinskom načelniku na dosadašnjem uspješnom vođenju općine.

Prisutnima se obratio i ministar Hasan Ferhatović u ime Vlade TK.

Načelnik Helić je uručio općinska priznanja: Zlatne plakete Općine Gračanica Udruženju djece sa posebnim potrebama „Futura“ i časopisu za kulturnu historiju „Gračanički glasnik“, a zlatne značke Ameru Džindi, stručnom konsultantu za klizišta, Topčagić Almiru, policijskom službeniku Policijske uprave Gračanica i  Drndić Mustafi, imamu iz Prijekog Brda, uručio je Predsjedavajući OV Edin Ibrišević.

Nakon svečane akademije, presijecanjem vrpce svečano je otvorena novoizgrađena saobraćajnica u industrijskoj zoni i nova fabrika kompanije RPC Superfos, koja je  svjetski lider u proizvodnji ambalaže za prehrambenu industriju.

U galeriji Zavičajno muzejske zbirke u 19:00 sati, građani su imali priliku pogledati Izložbu slika akademskog slikara Nijaza Omerovića u povodu 35 godina umjetničkog rada.