Obilježen 1. mart Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine u Tuzli

Povodom obilježavanja 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, u organizaciji Gradske uprave, u utorak 28.02., u Tuzli, upriličena je ceremonija polaganja cvijeća na spomen obilježjima na Slanoj Banji, Partizanskim brigadama, Zlatnim ljiljanima, poginulim braniteljima Tuzle i BiH ‘92.–‘95. i groblju civilnih žrtava.

Nakon polaganja cvijeća, u Narodnom pozorištu Tuzla, održana je svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Tuzla. Svečanu sjednicu je otvorio zamjenik predsjedavajućeg Gradskog vijeća, Mirel Mišković, a prigodnim referatom prisutnima se obratio gradonačelnik Jasmin Imamović:

“Tuzla njeguje sve datume, pogotovu vezano za kontinuitet državnosti BiH, u manifestacionoj kulturi, kao što je ovo danas, ali i u spomeničkoj kulturi i kroz podršku projektima koji govore o višestoljetnom kontinuitetu državnosti BiH. To se može vidjeti na fontani na Trgu slobode, koja je oblika posude za isoljavanje, aluzija na Lajoša Talocija koji kaže da je korijen riječi Bosna, staroilirskog porijekla i da u prevodu znači slana zemlja ili posuda iz koje se isparavanjem dobija so. To ćete vidjeti i kod spomenika prvom bosanskom kralju Tvrtku I Kotromaniću, koji je podignut u BiH. To ćete vidjeti na Slanoj banji, vezano za ZAVNOBiH i AVNOJ, naš odnos prema antifašistima iz Drugog svjetskog rata i kroz obilježavanje 2. oktobra i 25. novembra, kada je potvrđen višestoljetni kontinuitet državnosti BiH. To vidite i kroz odbranu tih granica, obilježavanje 1. marta 1992. godine Dana nezavisnosti BiH, obilježavanje 4. aprila i 15. maja. Jako je važno da kroz manifestacionu, spomeničku kulturu i kulturu generalno čuvamo kontinuitet državnosti BiH. Koliko je to važno sjetite se rata 1993. godine, kada samo ovaj grad i niko više u to doba, obilježava 25. novembar Dan ZAVNOBiH-a. Evo sada obilježavaju i oni koji su nama to obilježavanje osporavali. Sve to treba biti u školskom programu, i onaj obelisk sa Poveljom Kulina bana, kako bi postalo dio opšte kulture, kolektivnog znanja o osnovnim dokazima i činjenicama o državnosti BiH. Sve zajedno to opet dokazuje da obrazovanje i kultura nisu nadgradnja nego temelj države, grada i ukupnog društva I pokazatelj kvaliteta života građana. Dvadesetpet godina poslije možemo da kažemo da je Tuzla dokaz trijumfa jedinstva različitosti”, izjavio je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

U muzičkom dijelu programa nastupio je dvanaestogodišnji Malik Isabegović iz Tuzle, učenik trećeg razreda Osnovne muzičke škole Tuzla, koji je nedavno osvojio prvo mjesto na svjetskom natjecanju  “Vatelot Rampal” u Parizu. Korepetitor je bio prof. Jasenko Džambić.