Predstavnički dom PSBiH

Obavljena rasprava o Prijedlogu zakona o raspolaganju nepokretnom vojnom imovinom

Predsjedavajući Kluba poslanika SDP-a BiH Saša Magazinović je kazao da, što se tiče SDP-a BiH, “sva rješenja koja će nas dovesti korak bliže NATO-u će biti podržana od Kluba SDP-a”

Slika

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH obavio je raspravu o Prijedlogu zakona o raspolaganju nepokretnom vojnom imovinom.

Predsjedavajući Kluba poslanika SDP-a BiH Saša Magazinović je kazao da, što se tiče SDP-a BiH, "sva rješenja koja će nas dovesti korak bliže NATO-u će biti podržana od Kluba SDP-a". 

Naveo je da misli da nije logično davati zaključak ove vrste dok imamo zakon u proceduri. 

”Dakle, kolega Ljubić poziva Vijeće ministara BiH da predloži zakon koji se tiče ove oblasti u trenutku kada mi u prvom čitanju razmatramo ovaj prijedlog. Nemam problem sa zaključkom, ali mislim da nije čak ni kolegijalno na ovakav način tretirati zakon o kojem smo tek počeli razgovarati. Dakle, prejudiciramo kako će se rasprava završiti ‘‘- kazao je Magazinović. 

Njegov stranački kolega Denis Bećirović složio se s Magazinovićevom konstatacijom da ne treba prejudicirati ishod glasanja o ovom prijedlogu zakona. 

”Kolega Ljubić je dostavio jedan prijedlog zaključka, pretpostavljajući da neće biti potrebne većine u Predstavničkom domu. Stoga ću i ja predložiti dva zaključka u slučaju da ovaj prijedlog zaključka ne dobije potrebnu većinu”
– kazao je Bećirović. 

Prije nego što je predložio zaključke, kazao je da ovo pitanje i ova tematika o kojoj raspravljaju je jedno ozbiljno pitanje, „pa nećemo pogriješiti ako kažemo i preozbiljno pitanje“. 

Po njegovim riječima, nama treba i  ovom pitanju jedan novi pristup, pristup koji govori korak po korak. 

”Ne smijemo zaustavljati evroatlanski put BiH zato što ne možemo riješiti neka teška pitanja. Teško je pitanje, tako je u stvarnosti BiH, pitanje državne imovine. Otvoreno je i formalno 2004., evo 10 godina ga pokušavamo razriješiti. Još nije razriješeno. Da li zbog nerješavanja tog pitanja držati cijelu zemlju, pogotovo u promijenjenim međunarodnim okolnostima, kao taoca tog pitanja ili pokušati rješavati ono što je moguće u datoj situaciji i nastaviti dalje” – kazao je Bećirović. 

Dodao je da misli da treba praviti korak po korak i „napraviti ovaj prvi važan iskorak s pitanjem nepokretne vojne imovine“. 

”Imajući to u vidu, predlažem dva zaključka. Prvi je da Predstavnički dom PSBiH zadužuje Vijeće ministara BiH da u najkraćem  roku dostavi usaglašen prijedlog zakona o raspolaganju nepokretnom vojnom imovinom radi dinamiziranja puta BiH u NATO” – kazao je Bećirović. 

Dodao je da je drugi predloženi zaključak da, nakon što Parlamentarna skupština BiH usvoji navedeni zakon, Predstavnički dom PSBiH traži od Vijeća ministara BiH da dostavi usaglašen prijedlog zakona o državnoj imovini koji potpuno uvažava presudu Ustavnog suda BiH o državnoj imovini.

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.