Lagumdžija

Obavezni smo nastaviti strukturalni dijalog 29. aprila u Briselu

Kako je navedeno u pismu Evropske komisije, sastanak Strukturalnog dijaloga o pravosuđu između Evropske unije i Bosne i Hercegovine planiran za 29. april u Briselu ne može biti odgođen

Slika

Na osnovu konsultacija koje sam imao u posljednja 24 sata, a posebno imajući u vidu jučerašnji dopis Jean-Erica Paqueta, u kojem se Evropska komisija izjasnila da neće doći do odgađanja tematske sjednice Strukturalnog dijaloga zakazanog za 29. april, pozivam predstavnike svih institucija kojima je upućen poziv da se odazovu u skladu s ranijom praksom. O ovome sam već razgovarao s jednim brojem pozvanih iz Brisela i apelovao na njih da prisustvuju sastanku i daju svoj puni doprinos daljoj reformi pravosuđa u procesu borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala, rekao je u izjavi za Agenciju FENA  Zlatko Lagumdžija, zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar vanjskih poslova BiH.

– Nakon nove šanse koju smo dobili od Vijeća ministara EU pod vodstvom Catherine Ashton 14. aprila s otvaranjem aktivnog i praktičnog novog pristupa EU ka Bosni i Hercegovini, od izuzetne je važnosti za budućnost evropskih integracija BiH da svi predstavnici institucija koji su još 28. marta obaviješteni o terminima održavanja seminara, učestvuju u tematskoj diskusiji i raspravi, te time pokažu svoju nepristrasnost i ne podliježu pokušaju uplitanja politike u rad pravosudnih institucija – kaže ministar Lagumdžija.

Kako je navedeno u pismu Evropske komisije, sastanak Strukturalnog dijaloga o pravosuđu između Evropske unije i Bosne i Hercegovine planiran za 29. april u Briselu ne može biti odgođen.

– Evropska komisija i Komisija za demokratizaciju putem prava (Venecijanske komisije) već su finalizirali sve aktivnosti planirane za susret, te ovom prilikom podsjećam Direkciju za evropske integracije BiH da su u skladu sa svojim zakonskim nadležnostima obavezni osigurati nastavak Strukturalnog dijaloga. Naglašavam da niti jedna institucija Bosne i Hercegovine ne smije biti stavljena u funkciju pojedinačnih političkih stranaka ili interesa samo jednog entiteta. Stoga još jednom upućujem poziv da nađemo načina da se što bolje predstavimo u Strukturalnom dijalogu, uz učešće ne samo predstavnika vlasti nego i struke, kao i akademske zajednice i NGO te podržimo institucije kao što su tužilaštva, sudovi i Visoko sudsko i tužilačko vijeće. Razgovarao sam s jednim brojem pozvanih i ohrabrio ih da se odazovu pozivu – naglašava  ministar Lagumdžija.

Kaže kako je zaključak Vijeća ministara za odgodu tematskog seminara, usvojen uz protivljenje ministara iz reda SDPBiH,  nerazumna odluka koja pokazuje da još  na političkom nivou nemamo stvarne opredijeljenosti za evropski put BiH, te borbu protiv korupcije.

– Stavovi onih članova Vijeća ministara koji su podržali odgađanje tematskog seminara Strukturalnog dijaloga pokazuju svu neozbiljnost s kojom se pristupa zaključcima Vijeća za vanjsku politiku EU od 14. aprila u kojima se podržava proširenje Strukturalnog dijaloga o pravosuđu na druga pitanja vladavine prava, a naročito na pitanja borbe protiv korupcije. S obzirom na to da je Evropska unija negativno odgovorila na ovakav nerazuman zahtjev Vijeća ministara, smatramo da je neophodno hitno poduzeti sve korake da bi se sastanak Strukturalnog dijaloga zakazan za 29. april održao uz što kvalitetnije prisustvo predstavnika iz BiH, čime bi se institucije države Bosne i Hercegovine zaštitile od daljeg sramoćenja i smišljenog političkog blaćenja – rekao je u izjavi za Agenciju FENA Zlatko Lagumdžija, zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar vanjskih poslova BiH.

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.