SDP HNŽ

Nužne reforme prosvjete u Zapadnohercegovačkoj županiji

Sramotno je da se pojedini nastavnici godinama drže u radnom odnosu ugovorom na određeno vrijeme, vršeći pritisak na njih i ne dopuštajući da slobodno i bez pritisaka obavljaju svoj častan posao.

Slika

Jedna od niza stvari koje moraju biti obuhvaćene reformama u Zapadnohercegovačkoj županiji (ZHŽ) u sljedeće četiri godine je prosvjeta koju je, kako se navodi u priopćenju SDP-a ZHŽ-a, neodgovorna politika vladajuće strukture srozala na niske grane.

Jedino u ZHŽ, navodi SDP, prvašići nastavu počinju pohađati tek početkom drugog polugodišta.

"Razlozi za tu nelogičnost, prema navodima resornog ministarstva, su politički. Izgleda da se političke odluke kontriranja provode sada i na najmlađima. S druge strane, na ovakav način se na radnoj snazi i resursima nastoje praviti uštede kako bi se krpale ogromne proračunske rupe", stoji u priopćenju.

Drugi problem, navodi dalje SDP, su prava prosvjetnih djelatnika koji se na svaki mogući način nastoje politički instrumentalizirati, na način da postaju robovi političkih ucjena, iz čega nužno proizlazi neadekvatan angažman istih.

"Sramotno je da se pojedini nastavnici godinama drže u radnom odnosu ugovorom na određeno vrijeme, vršeći pritisak na njih i ne dopuštajući da slobodno i bez pritisaka obavljaju svoj častan posao. Zahvaljujući isključivo sindikalnim udruženjima, koja su na svu sreću dobro organizirana, problemi se velikim pritiscima kako njih tako i javnosti još uvijek nekako rješavaju", poručuju iz SDP-a.

U toj stranci smatraju kako je nedopustivo da Ministarstvo prosvjete ZHŽ-a nije u stanju riješiti apsurdnu situaciju da učenici u istoj općini u dvije različite škole u dva različita mjesta/sela, isti plan i program uče po različitim udžbenicima, odabranim od nastavnika.

"Time se otvora ogroman prostor za manipulaciju onih koji odlučuju pri odabiru udžbenika. Ministarstvo mora preuzeti koordinaciju nad tim procesima jer se inače događa da pojedinac zbog uskog, osobnog interesa može utjecati na odabir samog izdavača pojedinog udžbenika", smatraju u SDP-u.

Dodaje se kako je ogroman problem i olako dodjeljivanje licenci za rad privatnim obrazovnim institucijama čime se, uz sve postojeće probleme, obezvrjeđuje rad ali i uloga javnih školskih ustanova.

"SDP BiH će u narednom periodu pokušati ukazati na sve probleme u svim segmentima djelovanja županijske vlasti, probleme koji su itekako rješivi uz minimum napora i bez velike pameti i mudrosti. Ujedinjeni u idejama i radu možemo mijenjati stvari na bolje", stoji na kraju priopćenja za javnost SDP-a Zapadnohercegovačke županije.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu



Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.