Zlatko Lagumdžija – Hoyt Yee

Nužna provedba sveobuhvatnih reformi koje traže obespravljeni građani

Lagumdžija je istaknuo da je u ovome trenutku prioritetno osigurati ličnu i imovinsku sigurnost građana, funkcioniranje institucija i sveobuhvatni dijalog kroz koji će se opravdani zahtjevi građana, kroz djelovanje institucija realizirati.

Slika

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr. Zlatko Lagumdžija primio je 19. februara 2014. godine zamjenika pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Briana Hoyta Yeea.

Sagovornici su se usaglasili da je nezadovoljstvo građana izraženo na demonstracijama prethodnih dana u Bosni i Hercegovini opravdano, te da je nužno provesti sveobuhvatne reforme koje traže obespravljeni građani. Dr. Lagumdžija je istaknuo da je u ovome trenutku prioritetno osigurati ličnu i imovinsku sigurnost građana, funkcioniranje institucija i sveobuhvatni dijalog kroz koji će se opravdani zahtjevi građana, kroz djelovanje institucija realizirati.

Osuđujući akte nasilja, paljevinu i pljačku koje su se desile na početku demonstracija, sagovornici su ukazali na nužnost kvalitetnije koordinacije među sigurnosnim strukturama, kako bi spremno i adekvatno reagirale na krizne situacije.

Dr. Lagumdžija je iskazao podršku u potrazi za novim pristupom Evropske unije i pomoći BiH na putu ka evropskim integracijama, koja će se ogledati u ključnim ekonomskim i socijalnim reformama, te ubrzanju razgovora  i  pružanju tehničke pomoći u implementaciji poglavlja 23 i 24 koja se odnose na vladavinu prava, pravosuđe i borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala.

Dr. Lagumdžija je istaknuo da je nužno usvojiti set antikorupcijskih zakona koji će omogućiti efikasnije procesuiranje korupcije i organiziranog kriminala. Jedan od zahtjeva obespravljenih građana je procesuiranje spornih privatizacijskih procesa, te je u tom smislu, u dogovoru sa sindikatima,  nužno utvrditi prioritetnu listu spornih privatizacija i proslijediti ih nadležnim tužilaštvima kako bi se što prije procesuirale osobe osumnjičene za ciljano uništavanje firmi i nelegalnu privatizaciju.  

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.