Nulta tolerancija na praksu izdavanja lažnih diploma

S obzirom na sve učestalije otkrivanje krivotvorenih diploma, Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti u saopćenju je izrazilo odlučnost da se primijeni nulta tolerancija na praksu izdavanja lažnih diploma.

Oštro su osudili i nedavno otkrivenu aferu s preko stotinu krivotvorenih srednjoškolskih diploma u Cazinu, napomenuvši da ova nečasna praksa ozbiljno narušava integritet obrazovnog sustava i postavlja pitanje odgovornosti svih aktera u obrazovnom sustavu FBiH.

“Obrazovanje je temelj našeg društva i stup na kojem se zasnivaju znanje, vještine i profesionalnost. Krivotvorenje diploma nije samo prevara i nepoštovanje prema onima koji su zakonito i časno stekli svoja akademska i druga zvanja, već također predstavlja ozbiljnu prijetnju kvaliteti našeg obrazovnog sustava i ukupnoj društvenoj ravnoteži”, priopćeno je iz Ministarstva.

Pozvali su sve nadležne institucije da se aktivno uključe u identificiranje i sankcioniranje svih odgovornih za krivotvorenja diploma, s posebnim naglaskom na događanja u Cazinu, kao i sve obrazovne institucije da poduzmu dodatne mjere kako bi se zaštitio integritet i autentičnost diploma.

“Ohrabrujemo građane da budu pažljivi i oprezni pri provjeri autentičnosti diploma i uvijek koriste službene kanale za provjeru obrazovnih kvalifikacija. Samo uz međusobnu suradnju i odgovornost možemo zajedno očuvati integritet našeg obrazovnog sustava”, stoji dalje u priopćenju.

Ministarstvo obrazovanja i znanosti FBiH, kako se navodi, ostaje posvećeno podizanju kvalitete obrazovanja u BiH i očuvanju njegove časti.

Na kraju su izrazili uvjerenje da će zajednički napor svih građana i institucija osigurati pravično, transparentno i pošteno obrazovanje za sve.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.