Novom listom invaliditeta ukinuti diskriminaciju među invalidima

Jasmina Zubić, zastupnica Socijaldemokratske partije BiH u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH, više puta je na sjednicama ovog Doma postavila poslaničko pitanje Insitutu za medicinsko vještačenje o formiranju nove liste invaliditeta, jer je aktuelno Uputstvo za primjenu liste invaliditeta poptuno diskriminirajuće prema određenim invaliditetima.

„Institucija ombudsmena je 2014. godine donijela preporuku, kojom je naložila da se odmah prekine sa primjenom Uputstva za primjenu liste invaliditeta kao apsolutno ništavnog akta i da se primjenjuje lista invaliditeta koja je donesena u zakonskoj proceduri i usklađena sa međunarodnim standardima.

Uputstvo, koje se do tada primjenjivalo, bilo je potpuno diskriminirajuće za neke invalide, pa tako, na primjer, žene koje su bile operisane zbog raka dojke, su nakon primjene ovog uputstva ostale bez svojih prava. Osim njih, i mnogi ostali invalidi, pa čak i oni sa stoprocentnim postotkom invalidnosti, nisu mogli konzumirati svoja prava.

Upravo zbog ovakvih slučajeva smatrala sam da navedeno uputstvo treba ukinuti, pa sam više puta postavljala poslaničko pitanje Institutu za medicinsko vještačenje, tražeći da se ono ukine.

Posljednji odgovor Instituta na moje poslaničko pitanje potvrđuje da je od strane Upravnog odbora Instituta usvojena lista invaliditeta kao i Pravilnik o kriterijma i postupku medicinskog vještačenja zdravstvenog stanja.

Nakon pribavljanja mišljenja nadležnog ministarstva lista bi se trebala početi primjenjivati, kako bi se mnogobrojnim građanima omogućio ravnopravan tretman pri ocjeni zdravstvenog stanja, bez diskriminacije po pitanju uzroka nastanka invaliditeta. Nadam se da će primjena nove liste i Pravilnika, napokon, vratiti nepravedno oduzeta prava mnogobrojnim građanima FBiH“, navodi Zubić.

 

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.