SDA i PDA opet zajedno

Novo kreditno zaduženje ujedinilo „stare“ prijatelje

Sjednica Skupštine Tuzlanskog kantona, a koja je održana 17. jula 2018 godine, još jednom je pokazala da „ratne sjekire“, ako ih je uopšte i bilo, se lako zakopaju između SDA i PDA kada se radi o podjeli plijena i novom kreditnom zaduženju preko leđa građana Tuzlanskog kantona.

PDA i SDA – nekada prijatelji, a danas „smrtni neprijatelji“ se u svemu mimoilaze, sem kada se radi o onome što ih je nekad sabiralo, a danas ih razdvaja. Vrlo lako je zaključiti da je novac bio presudan faktor koji ih je nekada sastavio, a da je nemogućnost dogovora oko raspodjele novca faktor koji ih je razdvojio.

Novo kreditno zaduženje, od 20 miliona konvertibilnih maraka, uspjelo je da ujedini „smrtne neprijatelje“, te su poslanici i iz SDA i PDA glasali na Skupštini Tuzlanskog kantona za isto. Klub poslanika SDP-a u Skupštini Tuzlanskog kantona je bio protiv ovakve odluke, jer će građani Tuzlanskog kantona umjesto 20, vratiti 24 miliona konvertibilnih maraka Komercijalnim bankama.

Ono što je posebno žalosno, jeste da sredstva od novog kredita neće moći biti realizirana onako, kako je planirano u Odluci. Za većinu putnih pravaca koji su navedeni u odluci ili ne postoji projektna dokumentacija, ili pak nisu riješeni imovinsko – pravni odnosi, odnosno građevinske dozvole.

Postavlja se opravdano pitanje, zašto kreditno zaduženje od 20 miliona i zašto plaćati kamatu u iznosu od 4 miliona KM, kada projekti navedeni u Odluci o kreditnom zaduženju mogu biti realizovani iz redovnih godišnjih investicionih sredstava regionalne direkcije cesta. Naime godišnji investicioni kapacitet regionalne direkcije cesta za izgradnju novih puteva iznosi 6,5 miliona KM, što za tri godine čini 19,5 miliona KM, a navedeni projekti u odluci o zaduženju zbog ne postojanja projektne dokumentacije i ne riješenih imovinsko- pravnih odnosa, ne postojanja odobrenja za građenje svakako i ne mogu biti realizovani prije perioda od tri godine.

Također Odluka o kreditnom zaduženju prerasta u jednu od najvećih afera na Tuzlanskom kantonu od kako postoji kanton, s obzirom da poslanicima koji su glasali za ovu Odluku (PDA, SDA, SBB) nije smetala ni očita nezakonitost. Naime u javnom pozivu za nabavku kreditnih sredstava su različiti putni pravci i iznosi sredstava potrebnih za realizaciju projekata, od onih koji su navedeni u Odluci o kojem se izjasnila Skupština TK.

Mnogo je spornih pitanja oko navedenog zaduženja, ali svakako da ćemo o tome govoriti i u narednim saopštenjima, jer očigledno da ni propuštanje zakonom predviđenih procedura od strane regionalne direkcije cesta, nije smetalo PDA, SDA i SBB-u, da pred oktobarske izbore još više kreditno zaduže građane Tuzlanskog kantona i time pokažu svoje pravo lice.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.