SNSD-ova podrška bila presudna u reformi Oružanih snaga BiH i putu BiH ka NATO-u

Novo Dodikovo kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma je pokušaj prikrivanja referendumskog fijaska

Socijaldemokratska partija BiH nedopustivim smatra usvajanje Rezolucije o vojnoj neutralnosti RS, koja je noćas, bez prisustva opozicije, izglasana u Narodnoj skupštini manjeg bh. entiteta.

Očigledno je da je Milorad Dodik, prikrivajući fijasko oko raspisivanja i otkazivanja referenduma, populističkom retorikom, bez ikakvog ustavnog pokrića, krenuo sa preuranjenom predizbornom pričom.

Umjesto da se bavi rješavanjima problema običnih građana, poput činjenice da sela i gradovi u RS, pa i u cijeloj BiH ostaju prazna, Dodik rezolucijama i referendumima građanima zamazuje oči. Podsjećamo da je upravo SNSD-ova podrška bila presudna u reformi Oružanih snaga BiH, ukidanju entitetskih ministarstava odbrane i dosad učinjenim koracima prema članstvu u NATO-u.

Dijelovi rezolucije u kojima je precizirano da je RS opredijeljena da svaki budući status, pa i vojni, koordinira sa Srbijom, kao potpisnicom Dejtonskog mirovnog sporazuma, također nemaju nikakav ustavni osnov. Iako se zaklinje u Dejtonski sporazum, onda kada mu odgovara, ovom rezolucijom Dodik i NS RS njegov Aneks 1 izravno krše.

Osim toga, u članu 84. Zakona o odbrani BiH jasno je naznačeno da ustavne i zakonske nadležnosti i aktivnosti za prijem BiH u članstvo NATO, jedino mogu provoditi Parlamentarna skupština BiH, Vijeće ministara, Predsjedništvo BiH i ostali subjekti državne odbrane, te da entiteti nemaju nikakvu nadležnost. Ovaj član jasno govori kako je ulazak BiH u NATO ustavna i zakonska obaveza, a ne političko opredjeljenje, čega su u SNSD-u vrlo dobro svjesni.

Ukoliko se ovakva odluka ne bi mogla usaglasiti u državnim institucijama, onda su građani ti koji bi na referendumu na prostoru cijele BiH donijeli konačnu odluku o tome. Upravo ovo izaziva najveći strah kod Dodika, koji je svjestan da su, minimalno, dvije trećine građana BiH za integracije u NATO, ali i za integraciju BiH u Evropsku uniju.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.