Novim Zakonom o visokom obrazovanju stvorit će se prilike da loši univerziteti otvore svoje ispostave u Sarajevu

U SDP-u smatraju da se predloženim Zakonom o visokom obrazovanju u Kantonu Sarajevo želi komercijalizirati obrazovanje i to su naveli kao razlog zbog kojeg neće podržati njegovo usvajanje. Ocijenili su da će se njime dodatno pogoršati visoko obrazovanje.

Zastupnik ove stranke u kantonalnoj Skupštini Igor Stojanović je izjavio da se zakonom suprotstavlja interesima studenata i akademskih radnika.

“Prava profesora i studenata nisu zaštićena. Profesori u drugim kantonima mogu puno lakše postati profesori i doći u Sarajevo te raditi kao profesori (…) Ovo je izuzetno loš zakon kojim se komercijalizira obrazovanje”, rekao je.

Njegova stranačka kolegica, kantonalna zastupnica i profesorica na sarajevskom Fakultetu političkih nauka Jasna Duraković je detaljnije obrazložila zašto u SDP-u misle da su loše izmjene Zakona o visokom obrazovanju.

“Detaljno smo analizirali i prečešljali zakon od prednacrta do aktuelnog prijedloga zakona. Suštinske izmjene se nisu desile. Na nedostatke ukazujemo transparentno, zbog želje da konačno dobijemo kvalitetno visoko obrazovanje. Nadam se da će resorno ministarstvo uvažiti naše primjedbe”, navela je.

Poručila je da bi se ovim zakonom diskriminsali i studenti i profesori.

“Ovakva rješenja su vrlo retrogradna. Apsolutno se diskriminišu studenti, jer se pooštravaju uslovi studiranja, a čime se pogoršava njihov status. Time će skuplje plaćati obrazovanje (…) Ne možemo sebi priuštiti skuplje obrazovanje. Povećava se ljestvica napredovanja profesora, dok uslovi napredovanja u drugim kantonima ostaju isti. Tako ćemo imati više redovnih profesora iz Travnika i Kiseljaka”, ukazala je Duraković.

Posebno se osvrnula na to što je zakonom planirano formiranje Vijeća za obrazovanje i nauku, za koje je navela da učvršćava političku kontrolu nad Univerzitetom u Sarajevu (UNSA).

“Uvođenjem Vijeća za obrazovanje i nauku se uvodi dodatna politička kontrola nad univerzitetom. Vijeće preuzima ingerencije tek oformljenog Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade (…) Omogućava se privatizacija obrazovanja. Imat će veliki utjecaj, ali vrlo malo odgovornosti. Kome će podnositi račune”, pitala je.

Tvrdi da će se moći registrovati privatne visokoškolske ustanove bez ikakvih kriterija.

“Time se otvaraju prilike za loše univerzitete da otvore svoje ispostave u Sarajevu”, naglasila je.

Duraković je istakla da se ne mogu svi fakulteti isto tretirati s obzirom na to da se na njima izučavaju različite nauke.

“Nisu u obzir uzete naučne specifičnosti prilikom ocjenjivanja naučnih radova”, kazala je.

Smatra da će time naučni radnici biti prisiljeni da se odreknu od prava da objavljuju radove. Prema njenim riječima, ne postoji plan ulaganja u obrazovanje i razvoja infrastrukture.

Ponovila je da liberalizacija obrazovanja u ovom slučaju znači komercijalizaciju obrazovanja, tj. da se isključivo stiče profit, a ne znanje.

Potcrtala je da SDP neće podržati zakon za koji smatra da je protiv studenata i profesora. Pozvali su sve relevantne aktere da doprinesu izmjenama zakona te da se on vrati na doradu.

Podsjećamo, ranije je nekoliko desetina akademskih radnika javno izrazilo nezadovoljstvo predloženim izmjenama zakona. Izmjene je predložila komisija na čijem je čelu bio akademik Miloš Trifković.

klix.ba