Segmedina Srna-Bajramović

Novim Zakonom o prometu nekretninama preko leđa građana puni se budžet Kantona Sarajevo

Skupština Kantona Sarajevo na posljednjoj sjednici usvojila je novi Zakon o prometu nekretninama kojim se predviđa povećanje poreza na poklone i naslijeđe.

Tačnije, ovim zakonom je predviđeno oporezivanje osam posto na naslijeđe i deset posto na poklone i to za sve pokretne stvari, novac i nekretnine u vrijednosti višoj od 2.000 KM, te porez do deset posto naslijeđa nekretnine u slučajevima doživotnog izdržavanja.

Segmedina Srna-Bajramović, zastupnica SDP-a BiH u Skuštini KS-a smatra da se u našoj zemlji poreska politika mora konačno cjelovito sistemski sinhronizirati između svih nivoa vlasti u smislu socijalnih i razvojnih implikacija iste, jer ovo što imamo danas polako postaje nesnošljivo za normalan život građana i za razvoj privrede.”Na ovaj način političke prakse kakvu imamo posljednje četiri godine, svaki nivo vlasti u svojoj nadležnosti definira nove poreze, samo kako bi zavukli dodatno ruku u džep građana i privrede, a indirektno stvaraju poreski haos koji tjera investitore iz ove zemlje. Mi smo već godinama u svim respektabilnim izvještajima nekonkurentna zemlja, između ostalog i zato što imamo ovako kompleksan i neusklađen porezni sistem koji pod hitno moramo mijenjati“, rekla je Srna-Bajramović za Radiosarajevo.ba

Prema njenim riječima, država na svim nivoima mora početi smanjivati vlastite troškove i na taj način stvarati perspektivu za smanjivanje poreza, a ne svako malo osmišljavati kako će uvesti nove poreze i tjerati građane i privredu u nove kredite što pokazuju izvještaji Agencije za bankarstvo FBiH.

“U posljednje se četiri godine i građani i privreda sve više zadužuju, što pokazuje da politika svojom poreznom presijom tjera građane u dužničko ropstvo. Što se tiče konkretnog zakona, postoje rješenja koja predstavljaju bahat odnos vlasti prema građanima, gdje se, preko njihovih leđa, samo želi puniti budžet po svaku cijenu. Zaista ne vidim razlog da budemo kanton s najvišim stopama poreza na nasljeđe i poklon od 8 i 10 posto, a što predstavlja stopu koja je viša nego i u susjednim zemljama“, mišljenja je Segmedina Srna-Bajramović.

U formi kakav je predložen zakon, jasno je da predstavlja realizaciju samo jednog motiva, a to je zavlačenje ruke u džep građana.
radiosarajevo.ba