Lagumdžija – Hague

Novim pristupom EU prema BiH vratiti nadu bh. građanima

Dr. Lagumdžija je detaljno informirao ministra Haguea sa inicijativama vezanim za novi pristup Evropske unije prema Bosni i Hercegovini, koji bi trebao teći u dva paralelna pravca.

Slika

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr. Zlatko Lagumdžija sastao se u Sarajevu sa ministrom vanjskih i komonvelt poslova Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Williamom Hagueom.

Dr. Lagumdžija je detaljno informirao ministra Haguea sa inicijativama vezanim za novi pristup Evropske unije prema Bosni i Hercegovini, koji bi trebao teći u dva paralelna pravca, zahvalio je ministru Hageu kao osvjedočenom prijatelju BiH na njegovoj aktivnoj ulozi i zamolio za daljnju podršku tom procesu. Prvi pravac se tiče ispunjavanja političkih uvjeta za nastavak puta BiH ka evropskim integracijama, koji uključuje iznalaženje rješenja za provedbu presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu „Sejdić i Finci“, te uspostavu efikasnog mehanizma koordinacije. Drugi pravac je usmjeren ka stvarnim problemima sa kojima se stanovnici BiH svakodnevno susreću. Radi se o ključnim ekonomskim i socijalnim reformama, vladavini prava i sistemskoj borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala. To su, ujedno, opravdani zahtjevi građana Bosne i Hercegovine, koji svoje nezadovoljstvo iskazuju na demonstracijama.

 

Također je naglasio da je od izuzetne važnosti da se na aprilskom sastanku Vijeća za vanjsku politiku Evropske unije pošalje barem jasna politička poruka da će se raditi na stvaranju preduvjeta za novi pristup EU prema BiH, kako bi se ljudima u BiH vratila nada u bolju budućnost. Istaknuo je da u BiH predstoji predizborna kampanja u kojoj bi stranke i lideri umjesto nadmetanja ko će više obećati, trebali građanima govoriti o tome ko može biti stvarno odgovor i osigurati rješenja za njihove stvarne, životne probleme.

Dr. Lagumdžija je sa zadovoljstvom prihvatio prijedlog ministra Haguea da se Bosna i Hercegovina priključi projektu „Open Government Partnership“ koji osigurava veću transparentost u radu svih relevantnih institucija u državi. To podrazumijeva fiskalnu transparentnost, slobodan pristup informacijama, transparentnost podataka izabranih zvaničnika i građansku uključenost u stvaranje politika i rad vlade.

Dr. Lagumdžija je izrazio spremnost da Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine bude lider u realizaciji ovog projekta u našoj zemlji i pozove druge institucije i javna preduzeća na svim nivoima da se pridruže projektu.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.