Damir Mašić za N1

Novi zakoni o porezu i doprinosima neće omogućiti rast najniže plate u FBiH

Zakoni o porezu na dohodak i doprinosima za Federaciju BiH su ponovno upućeni u parlamentarnu proceduru izazvavši gomilu reakcija, što među opozicijom, što kod ekonomista i građana. Ekonomisti Adis Muhović u studiju i Zoran Pavlović, te zastupnik u Parlamentu FBiH Damir Mašić, govorili su o ovoj temu u Novom danu.

Damir Mašić tvrdi da je su ovi zakoni “presipanje iz šupljeg u prazno”.

“Postoji razlika između plate i primanja. Plata može nominalno biti povećana, ali će primanja ostati ista ili čak biti i smanjena. U primanje ne ulazi samo neto plata, ulaze topli obrok, regres, naknada za prevoz, itd. Te stvari se sada oporezuju i samim time što će ulaziti u poresku osnovicu, će možda nominalno povećati platu, ali neće primanja”, rekao je.

Smatra da se ovdje radi o još jednoj “kvazi-reformi”.

“Nekoliko godina su ti zakoni u proceduri. Bili su povučeni. Očigledno ponovo nije obavljena javna rasprava. Kada vidite analize ekonomskih stručnjaka, vidjećete koliki je dijapazon svih mogućih zamjerki na ova dva zakona”, istakao je.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.