Nermin Nikšić

Novi pokušaj blokade Federacije BiH

Povodom današnje Odluke predsjednika Federacije BiH Živka Budimira o razrješenju federalnog ministra finansija Ante Krajine, premijer Federacije BiH Nermin Nikšić izdao je saopćenje za javnost, u kojem se kaže:

Slika

Povodom današnje Odluke predsjednika Federacije BiH Živka Budimira o razrješenju federalnog ministra finansija Ante Krajine, premijer Federacije BiH Nermin Nikšić izdao je saopćenje za javnost, u kojem se kaže:

“Predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Živko Budimir nastavlja s pokušajima da dodatno blokira i zakomplikuje političke procese u Federaciji BiH, što čini već gotovo dvije godine.

Budimir duže vremena ucjenjuje pojedine ministre u Vladi FBiH, što sam već javno iznosio, prijeteći da će ih smijeniti ukoliko ne pristanu na njegove zahtjeve i diktat, a sve na osnovu zahtjeva za smjenu osam ministara koji sam podnio još u decembru 2012. godine, a koji je tada odbio, zaustavljajući na taj način rekonstrukciju Vlade FBiH.

Očito je kako ministar Krajina nije popustio pred njegovim ucjenama zbog čega je upravo od njega odlučio početi s realiziranjem svojih prijetnji.

Pri tome Budimir svjesno zaboravlja da je Vladi FBiH, u međuvremenu, izglasano nepovjerenje u Parlamentu FBiH, što je zaustavljeno zloupotrebom vitalnog nacionalnog interesa, u čemu je i Budimir dao svoj nesebičan doprinos blokirajući izbor sudija Ustavnog suda FBiH.

Današnjim potezom predsjednika FBiH politička kriza u FBiH će biti dodatno usložnjena i to, naravno, ne na štetu Živka Budimira, već svih građana FBiH koji njega i njegove pokrovitelje ni najmanje ne interesuju.

Ovo je nastavak neodgovorne politike, politike stvaranja haosa i politike ‘što gore to bolje’ i ja ću se tome suprotstaviti na svaki mogući način.

Neću dozvoliti da zbog ove bahatosti Budimira dođu u pitanje isplate penzija, invalidnina, poticaja, plaća i svih drugih davanja iz budžeta FBiH što je u stvari njegov krajnji cilj, a što može dogoditi ukoliko FBiH ne bude imala ministra finansija koji je, prema Zakonu o izvršenju budžeta, jedan od potpisnika svih transfera iz Budžeta FBiH.

Očito se čekalo da, ukoliko haos ne bude proizveden blokiranjem donošenja državnog budžeta i aranžmana sa MMF-om, otpočne provedba plana B i blokiranja finansijskih tokova u Federaciji BiH.

Siguran sam kako će i ovaj, kao i svi slični pokušaji Budimira i njegovih istomišljenika, osujetiti oni koji, poput ministra Krajine, interes Federacije i njenih građana stavljaju iznad ličnog”, kaže se u saopćenju premijera FBiH Nermina Nikšića.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.