Ponovno prikrivanje ključnih odluka

Novi način rada vladajuće koalicije – bez Dnevnog reda za opozicione klubove u Zastupničkom domu PFBiH

Na današnjoj sjednici Kolegija šefova Klubova parlamentarnih stranaka Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH predstavnici opozicionih stranaka uopšte nisu bili informisani o Dnevnom redu sjednice zakazane za 13 i 14. juli, jer isti nije predočen od strane rukovodstva Zastupničkog doma Parlamenta FBiH.

Naime, Poslovnikom o radu Zastupničkog doma federalnog Parlamenta obavezno je sazivanje Kolegija šefova Klubova parlamentarnih stranaka prije svake sjednice, na kojoj rukovodstvo Parlamenta treba predočiti Dnevni red za sjednice Zastupničkog doma, što se danas nije dogodilo.

Ovo je još jedan dokaz da aktuelna vladajuća koalicija i dalje nastavlja sa praksom prikrivanja ključnih političkih i ekonomskih odluka, kako od javnosti, tako i od zastupnika u Parlamentu FBiH. Time vlast svjesno u tajnosti drži odluke koje mogu biti od ključnog značaja za funkcioniranje FBiH, što je nastavak dosadašnje prakse rada Vlade FBiH, jer smo svjedoci da ni do danas nije objavljeno Pismo namjere prema Međunarodnom monetarnom fondu, u kome su građane BiH zadužili za dodatnih milijardu KM.

Postavlja se pitanje da li aktuelna vladajuća koalicija, na ovakav način, želi ponovo Parlament FBiH ostaviti po strani i minimizirati njegovu ulogu, te donošenje ključnih odluka prepustiti Vladi Federacije BiH.