Aner Žuljević

Novaliću, nisu stranci nenormalni pa da tebi nude saradnju u borbi protiv korupcije

Pismo koje su ambasadori SAD i Europske unije, Michael Murphy i Johann Sattler, uputili u ponedjeljak, 4. septembra, Vladi FBiH u javnosti je shvaćeno i  kao svojevrsno upozorenje.

Posebno kada se u obzir uzmu ranije izjave ovih ambasadora.

Na to je reagirao i bivši premijer FBiH Fadil Novalić, koji je, između ostalog, prokomentarisao da Vladi FBiH koju je on vodio tako nešto “nisu smjeli ni da predlože, jer su znali da to neće proći“.

Na ovu njegovu konstataciju uzvratio je Aner Žuljević (SDP BiH), zastupnik u Parlamentu FBiH…

Njegovu objavu na Facebooku prenosimo u cijelosti, bez korekcija:

Dragi moj Fadile, 

FB status ti je i ljudski i politički pokvaren kao i sva tvoja vladavina svih osam godina.
Sreća, internet dugo pamti, pa nas sve zajedno brani od takvih političkih smutljivaca.

Na isti način si lagao i oko vakcina, respiratora, namjenske industrije, energetike, reformi zakona o radu i PIO.

Zato sam dužan zbog javnosti da te podsjetim…

Nisu aktuelnom Premijeru ambasade plaćale savjetnike, nego Tebi.

Nisu reformske agende 1 i 2 tajno dostavljane aktuelnom Premijeru nego Tebi, i to u oba tvoja mandata. (Drugi mandat si oteo bez podrške zastupnika, pa se okani mahalanja ko i koliko ima podrške zastupnika, jer ti nisi imao niti jednog za drugi mandat, pa si potrošio 20 milijardi KM.)

Na sreću, od kad si otišao, sadašnji model vlasti se promijenio, pa aktuelni Premijer nema šta kriti, jer sve sto radi, javno i komunicira.

Nema više jedna priča za javnost, a jedna za strance, kao što si ti radio cijelo vrijeme.

Međunarodni prijatelji su u pismu novom premijeru naglasili stvari gdje su očigledno prepoznali kod prethodnog da blokira u namjeri da zaštiti kriminal i zaustavi razvoj ove zemlje u interesu vlastitih tajkuna.

Fadile moj,

Nisu stranci nenormalni pa da Tebi nude saradnju u borbi protiv korupcije, kad su bili svjesni da će ostati i bez vlade i bez partnera čim krene realizacija.

Nisu nenormalni pa da ti nude pomoć u transparentnosti i nadzoru energetskog sektora, kad je jasno da od toga osam godina nije bilo ništa, jer je najveća energetska reforma tvoje vlade bila da podigneš cijene 100 posto građanima (zaustavismo to, srećom) i da željeznicama uzmeš prevoz uglja i prebaciš svojim kamionskim tajkunima.

Nisu nenormalni da tebi ponude legislativnu borbu protiv pranja novca, kad je mjesecima iz tvoje vlade blokiran odgovor ko će biti nadležan za provođenje zakona.

FBiH bi trebala dati prioritet uspostavi zakonskih okvira koji će omogućiti javno-privatno partnerstvo i koncesije te podstaknuti privatna ulaganja, što je više nego nužno ako želimo ozbiljna i održiva radna mjesta sa pristojnim platama.

Hitno je potrebna nova politika tržišta rada, utemeljena na konkretnoj dijagnostici i jasno definisanim reformskim mjerama, što je također nesporno, jer si ti u svojoj reformi 2015. od radnika napravio roba kojeg poslodavac može iznajmiti na mjesec i nabiti nogom.

Međutim, ima ona narodna – ko laže taj i krade – pa ne znam odakle ti stalna potreba da dokazuješ javno i jedno i drugo.

Sad si još dopunio i najbolje izdanje sebe senilnošću.

U nastavku statusa imaš slike kad si primao usmene i pismene naredbe, samo što je najveći dio bio tajno.

Nema više toga, moj Fadile, sad ide sve transparentno i sa narodom.

Znaju to i diplomate zato pišu javno, jer za tajno nema više Tebe.

Na kraju, gle čuda, aktuelni premijer ima podršku zastupnika koliko propisuju i Ustav i zakoni ove zemlje, tako da termin ‘nametnuta’ okači mačku o rep i povedi u sudnicu na žalbeni postupak.

Možeš ponijeti i mandatni program vlade da u pauzi čitaš, objavljen je na stranicama Vlade, iako javno tvrdiš da ni tog nema.

ISTINA JE JEDNA, LAŽ SE IZMIŠLJA!”, poručio je Aner Žuljević bivšem premijeru FBiH, Fadilu Novaliću.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.