Sarajevo

Novalić planira da institucije u FBiH same sebe istražuju, kontrolišu i kažnjavaju

Premijer Vlade Federacije BiH Fadil Novalić ima u planu ujedinjenje Agencije za reviziju privatizacije i Agencije za privatizaciju FBiH što u prijevodu znači da bi Agencija za privatizaciju FBiH u budućnosti mogla sama sebe kontrolisati i eventualno kažnjavati ukoliko utvrdi da je kršila zakone.

Premijer Novalić nedavno je najavio kako je Vlada Federacije BiH konačno odlučili da tri agencije za privatizaciju, Agenciju za privatizaciju, Direkciju za pasivni podbilans i Agencija za reviziju privatizacije ujedini u jednu instituciju, odnosno u Agenciju za privatizaciju FBiH.

Novalić je tom prilikom istakao kako je cilj reorganizacije smanjenje javne potrošnje.

Kako je za Klix.ba potvrđeno, Direkcija za pasivni podbilans uopšte ne postoji. Ona je previđena zakonom, ali nikada nije osnovana tako da je u ovom slučaju riječ o otvaranju još jedne državne institucije, a ne smanjenju javne potrošnje.

Dio posla koji bi trebala obavljati Direkcija za pasivni podbilans obavlja sektor za pasivni podbilans u Agenciji za privatizaciju FBiH.

“Pokušano je u prošlim godinama da Direkcija za pasivni podbilans zaživi, ali je to u parlamentu zaustavljeno”, kazao je Šuhret Fazlić, direktor Agencije za privatizaciju FBiH.

On je dodao da u slučaju Direkcije za pasivni podbilans postoji problem vlasništva nad imovinom u zemljama nastalim raspadom bivše Jugoslavije s obzirom da se Federacija BiH ne može upisati kao vlasnik te imovine i šta bi ta Direkcija trebala raditi.

“Zbog toga je Direkcija trebala biti formirana, da se riješi problem vlasništva. Trenutno se ne može ni Agencija kako je sada formirana pojaviti kao vlasnik tih preduzeća. Tako da tu nije pitanje kako spojiti tu Direkciju jer ona ne postoji, nego kako stvoriti zakonske pretpostavke da se Agencija za privatizaciju FBiH može javiti kao privremeni vlasnik te imovine u ime Federacije BiH kako bi mogla njom raspolagati i na kraju je prodati”, zaključio je Fazlić.

Novalić je najavio i ujedinjenje Agencije za reviziju privatizacije.

I više je nego jasno kako Agencija za reviziju privatizacije nema logična uporišta u Novalićevoj ideji o ujedinjenju ove agencije sa Agencijom za privatizaciju FBiH.

Naime, Agencija za reviziju privatizacije nastala je zakonom o reviziji privatizacije i osnovni posao ove Agencije jeste da kontroliše proces privatizacije koji se dešavao.

Agencija za privatizaciju je osnovni objekt rada Agencije za reviziju privatizacije tako da ukoliko bi se ove dvije agencije spojile, Agencija za privatizaciju FBiH bi morala sama sebe kontrolisati.

Ilustrativno, to bi značilo da bi isti čovjek koji je proveo privatizaciju 2000. godine u 2015. godine trebao istražiti da li je to urađeno u skladu sa zakonom i eventualno kazniti sam sebe ukoliko utvrdi da je došlo do kršenja zakona.

Fazlić je kazao kako će Agencija za privatizaciju FBiH pokušati iznaći rješenja za ove dileme, ali kako ni sam nije optimističan.

klix.ba